Milanović poziva premijera da objavi rezultate forenzičke istrage o padu vojnog drona

"Želim da znam šta se dogodilo. Kako je moguće da je palo tijelo od šest tona na travnjak i da je bilo puno eksploziva koji je eksplodirao, a ustvari nema nigdje tragova štete. Ja to ne razumijem dovoljno dobro, pa onda čekam eksperte da mi kažu je li uopšte bilo tragova eksploziva", dodao je predsjednik

2527 pregleda 1 komentar(a)
Milanović, Foto: Screenshot/Youtube
Milanović, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas premijera Andreja Plenkovića da objavi rezultate forenzičke istrage o nedavnom padu bespilotne letjelice sovjetske proizvodnje u Zagrebu.

"Neka premijer sazove konferenciju za novinare i neka pokaže novinarima nalaz Centra za kriminalistička vještačenja čija su vještačenja u 90 odsto slučajeva dokaz na sudu", rekao je Milanović novinarima u Zadru, prenijela je njegova pres služba.

Milanović je tako odgovorio na pitanje o rezultatima vještačenja koja još nisu objavljena, a Nova TV je prije nekoliko dana objavila, pozivajući se na pouzdane izvore, da na djelovima bespilotne vojne letjelice na kojima je završeno vještačenje nije bilo tragova eksploziva.

To je suprotno tvrdnjama premijera Andreja Plenkovića i ministra odbrane Marija Banožića da je bespilotna letjelica koja se srušila u Zagrebu bila naoružana i da je najvjerovatnije aviobomba eksplodirala u tlu. Plenković je rekao i da je ukupna težina bombe o kojoj se govori u izvornoj varijanti 120 kilograma, a nosila je oko 40 kilograma eksploziva.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji već mjesecima kritikuje rad ministra odbrane, rekao je danas da bi "bilo normalnije da se formira neka državna komisija sa stručnjacima, ne iz političkih stranaka, da oni donesu mišljenje, da oni sprovedu istragu".

Milanović je novinarima kazao da istragu vodi Državno tužilaštvo, ali da tužilaštvo u njoj ne učestvuje, osim kad treba da izda saopštenje da se umiri javnost, a izdalo ga je onda kad je utvrđeno da stvari nisu baš onakve kakvim su ih prikazivali "mali Bane i Plenković".

"Želim da znam šta se dogodilo. Kako je moguće da je palo tijelo od šest tona na travnjak i da je bilo puno eksploziva koji je eksplodirao, a ustvari nema nigdje tragova štete. Ja to ne razumijem dovoljno dobro, pa onda čekam eksperte da mi kažu je li uopšte bilo tragova eksploziva", dodao je predsjednik.

Reagujuću na navode Nove TV, zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo saopštilo je juče da je balističkim vještačenjem metalnih fragmenata vojnog drona utvrđeno da se radilo o aviobombi sa pripadajućim upaljačem, ali da se zasad još ne može donijeti konačni zaključak o tragovima eksploziva. Oni su naveli da su dosad dobili rezultate balističkog vještačenja i samo dio rezultata hemijsko-fizikalnog vještačenja.

Premijer Andrej Plenković juče je rekao novinarima da i dalje traje istraga, a da je dosad utvrđeno da je letjelica bila naoružana, odnosno da je na njoj "umjesto one izvorne izviđačke namjere bila postavljena jedna vrsta aviobombe".

Za razliku od Plenkovića i Banožića, više vojnih stručnjaka je tvrdilo da je teško da je bespilotna letjelica nosila eksploziv, već da je vjerovatnije riječ o bombi za samouništenje. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je nedavno da je, prema njihovim informacijama, bespilotna letjelica bila nenaoružana i da se srušila pošto je ostala bez goriva.

Bespilotna letjelica "Striž Tupoljev 141" proizvedena u SSSR, široka 14 metara i teška šest tona, srušila se prije dvije sedmice na zelenu površinu u neposrednoj blizini zagrebačkog studentskog doma "Stjepan Radić" u kojem je oko 4.500 studenata. Riječ je o gusto naseljenom dijelu Zagreba. Nije bio poginulih i povrijeđenih, a oštećeno je 40-tak automobila koji su bili parkirani na obližnjem parkiralištu.

Prema onome što je dosad poznato, letjelica je lansirana u Ukrajini, prošla je kroz vazdušne prostore država NATO - Rumunije (gdje je bila nekoliko minuta) i Mađarske (oko 40 minuta), prije nego što je ušla u Hrvatsku gdje je posle sedam minuta pala u Zagrebu.

Još se ne zna ko je lansirao, a hrvatski premijer je nekoliko puta istakao da najvažnije da se utvrdi je li riječ o incidentu, sabotaži ili namjeri.

Bonus video: