Sjeverna Makedonija i Bugarska nakon 13 godina ponovo uspostavile komercijalne letove

Odnosi dva balkanska susjeda su dugo bili zategnuti jer Bugari ne priznaju odvojenu makedonsku etničku pripadnost i jezik, govoreći da je jezik zapravo bugarski dijalekt

7738 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjeverna Makedonija i Bugarska ponovo su 26. marta uspostavile komercijalne letove nakon 13 godina prekida saobraćaja, kao simboličan potez za izgradnju povjerenja.

Odnosi dva balkanska susjeda su dugo bili zategnuti jer Bugari ne priznaju odvojenu makedonsku etničku pripadnost i jezik, govoreći da je jezik zapravo bugarski dijalekt.

Sofija je stavila veto na plan svog manjeg susjeda da započne pregovore o članstvu sa Evropskom unijom.

Avion bugarske aviokompanije GullivAir prvi je sletio na međunarodni aerodrom u Skoplju juče ujutro i on će saobraćati dva puta sedmično sa turboelisnim avionom ATR 72-600 sa 70 sjedišta.

Ponovno uspostavljanje vazdušne veze dogovoreno je u januaru kada je bugarski premijer Kiril Petkov posjetio Sjevernu Makedoniju u pokušaju da odmrzne odnose dvije države obećavajući dublju bilateralnu saradnju.

Bugarska je 2020. godine stavila veto na početak formalnih pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije EU, tvrdeći da Skoplje nije ispoštovalo djelove sporazuma o prijateljstvu iz 2017. posebno one u vezi sa zajedničkom historijom i jezikom.

Bonus video: