Dačić: Ne očekujem da nova Vlada Srbije uvede sankcije Rusiji

"Ja se kandidujem za premijera i to je cilj kampanje moje partije, to je ono što nudimo biračima

3454 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje da nova Vlada Srbije nakon izbora koji su u nedjelju, uvede sankcije Rusiji, između ostalog i zbog toga što će u njenom radu i odlukama učestvovati i socijalisti, na čijem je čelu.

"A mi se protivimo sankcijama Rusiji. To je i naša državna politika svih proteklih osam godina, od kada Zapad primjenjuje sankcije protiv Rusije", rekao je on agenciji Beta.

"Rusija ili Evropska unija, to je lažna dilema i ja to dobro znam zato što sam bio premijer kad smo otvorili pregovore sa EU i od tada direktno učestvujem u svim odlukama koje se tiču našeg pristupanja Uniji. U isto vrijeme snažno podržavam našu saradnju sa Rusijom i održavanje tih odnosa najboljim mogućim", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija primjer da te dvije strateške orijentacije mogu da idu jedna sa drugom i dodao da će on učiniti sve da tako i ostane.

On je rekao da SPS i Srpska napredna stranka (SNS) imaju čvrst dogovor da i poslije izbora nastave saradnju i da sprovode zajedničku politiku.

"Taj naš dogovor je podrazumijevao i da Alekandar Vučić bude naš zajednički predsjednički kandidat i da na parlamentarne izbore idemo svako sa svojom listom, jer smo zaključili da ćemo na taj način da ostvarimo najveću podršku za našu zajedničku politiku. Ja se kandidujem za premijera i to je cilj kampanje moje partije, to je ono što nudimo biračima", rekao je on.

Lider socijalista je naveo da će, ako on bude premijer, Vlada imati jasan kontinuitet sa svim dosadašnjim vladama i da se glavni pravci te politike neće mijenjati.

"Ja ću još da se zalažem da nova vlada bude još više socijalno orijentisana prema pomoći našim građanima s najmanjim primanjima i prema svim onim ljudima kojima je podrška države potrebna. Za to je došlo vrijeme, jer Srbija ima jaku i stabilnu ekonomiju koja može da se još više okrene socijalnim potrebama svojih građana", dodao je on.

Dačić je rekao da ne postoji "ni promil šanse" da poslije izbora na gradskom ili republičkom nivou socijalisti oforme vlast sa strankama opozicije, jer je SNS toj stranci dugoročni partner, ali i zbog toga što SPS nema nijednu dodirnu tačku sa politikom opozicije

Po njegovim riječima, bilo bi dobro da Vučić, kao predsjednik, ima još jaču saradnju s Vladom i da će on, ako bude izabran za premijera, tražiti od predsjednika da još više zajedno rade na donošenju odluka.

"Nema tu nikakvog miješanja nadležnosti, to su primedbje ustavnih čistunaca, a ustvari opozicionih aktivista. Predsjednik je samostalna institucija, on dobija legitimitet na izborima, Vlada je takođe samostalna, ali kad sprovode zajedničku politiku, oni moraju da sarađuju što više. To će naročito da nam bude potrebno sad, u ovom trenutku, kada ćemo morati da donosimo važne i dugoročne odluke za Srbiju. U tome moramo svi da učestvujemo najbolje što možemo", smatra Dačić.

Bonus video: