Hrvatski ministar policije neće podnijeti ostavku: "Poenta presude Evropskog suda da se sistem popravi"

"To se dogodilo na teritoriji druge države (Srbije), sprovedene su određene istražne radnje, sud je zaključio to što je zaključio i mi sada moramo da pronađemo rješenja i da donesemo mjere da bismo unaprijedili sistem"

3707 pregleda 0 komentar(a)
Božinović, Foto: Screenshot Youtube/ International Institute for Counter-Terrorism (ICT)
Božinović, Foto: Screenshot Youtube/ International Institute for Counter-Terrorism (ICT)

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da neće podnijeti ostavku zbog pravosnažne presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju pogibije šestogodišnje avganistanske djevojčice u naletu voza na hrvatsko-srpskoj granici.

"Moja ostavka nije na stolu", rekao je Božinović novinarima u Zagrebu, upitan hoće li podnijeti ostavku posle pravosnažnosti presude da je Hrvatska povrijedila evropsku Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Božinović je kazao da je u takvim slučajevima "odgovornost uvijek na sistemu" i da treba vidjeti koje se stvari mogu popraviti, navodeći da je "poenta presude da se sistem popravi" kroz propise ili unapređenje praksi. Dodao je da je smrt avganistanske djevojčice 2017. godine tragedija.

"To se dogodilo na teritoriji druge države (Srbije), sprovedene su određene istražne radnje, sud je zaključio to što je zaključio i mi sada moramo da pronađemo rješenja i da donesemo mjere da bismo unaprijedili sistem", naveo je hrvatski ministar policije.

Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava odbilo je hrvatski zahtjev da ponovo razmatra slučaj, pa je presuda po kojoj je Hrvatska povrijedila pravo na život šestogodišnje Medine Husini postala pravosnažna, objavio je sud.

Prva presuda donijeta je u novembru prošle godine, a Hrvatska je tražila njeno preispitivanje. Tom presudom je utvrđena odgovornost Hrvatske za brojne povrede ljudskih prava iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava, poput prava na život, zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabrane kolektivnog protjerivanja stranaca, prava na sigurnost i slobodu i prava na pokretanje sudskog postupka.

Djevojčica Medina Husini poginula je novembra 2017. godine, u naletu voza na hrvatsko-srpskoj granici, pošto su njenoj porodici hrvatske vlasti, kako je navedeno, uskratile mogućnost da zatraži azil i naredile im da se vrate u Srbiju kretanjem uz železničku prugu.

Djevojčica je sa porodicom bila u grupi migranata koji su sa područja opštine Šid pokušavali da uđu u Hrvatsku. Tužbu sudu u Strazburu podnijela je porodica stradale djevojčice.

Sud je utvrdio da je u tom slučaju bilo nekoliko povreda Konvencije za zaštitu ljudskih prava, odnosno da je "istraga smrti djevojčice bila neefikasna, da su djeca podnosilaca tokom zadržavanja bila izložena lošem tretmanu i da odluke oko zadržavanja podnosilaca nisu temeljno rješavane".

Prema presudi, neki podnosioci zahtjeva kolektivno su protjerani iz Hrvatske, a država je ometala efikasno ostvarivanje prava na individualan zahtjev, ograničavajući, između ostalog, pristup advokatu. Prema presudi, Hrvatska porodici djevojčice mora da plati 40.000 evra odštete i 16.700 eura sudskih troškova.

Nevladina organizacija Centar za mirovne studije saopštila je danas da hrvatska vlada i premijer Andrej Plenković ne mogu više da okreću glavu, već da moraju hitno da smijene odgovorne, na čelu s Božinovićem, ministrom policije od juna 2017. godine.

Centar je naveo da Hrvatska mora da preduzme hitne konkretne korake da se tako nešto ne bi nikad više ponovilo. Uz to, od vlade traži donošenje mjera radi zaustavljanja nezakonitih i nasilnih protjerivanja izbjeglica.

Bonus video: