Đilas: Cilj razgovora s Vučićem - odbrana izborne volje Beograđana i smanjenje tenzija

"Dva puta sam posljednjih godina okupljao opoziciju i nezavisne intelektualce u želji da smijenimo vlast Srpske napredne stranke (SNS), a sada sam proglašen izdajnikom od pojedinih opozicionara i prije nego što sam sjeo da razgovaram"

8338 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Facebook/Dragan Đilas
Foto: Facebook/Dragan Đilas

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas saopštio je večeras da će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da bi odbranio "volju Beograđana koji su glasali za promjene".

Đilas je u saopštenju napisao da su njegov cilj "novi izbori i smanjenje tenzija" - prenijela je SSP.

"Dva puta sam posljednjih godina okupljao opoziciju i nezavisne intelektualce u želji da smijenimo vlast Srpske napredne stranke (SNS), a sada sam proglašen izdajnikom od pojedinih opozicionara i prije nego što sam sjeo da razgovaram", rekao je on.

Naglasio je da će s Vučićem razgovarati "kako bi odbranio "izbornu volju Beograđana".

"U Srbiji koja se davi u mržnji i podjelama, bez šanse za napredak, kao predsjednik SSP idem da razgovaram sa Vučićem da odbranim volju Beograđana koji su glasali za promjene", naveo je Đilas.

Lider SSP je odbacio kritike povodom moguće sadržine najavljenog razgovora.

"Oni koji imaju sumnju šta ću da kažem, nisu izgleda nikad ni bili dostojni podrške koju sam im dao da budu naši kandidati i kad drugi nisu vjerovali u njih", rekao je on, ne navodeći na koga misli.

"Nikada nisam molio Vučića za funkciju i podršku kao neki koji me takođe kritikuju, već sam za razliku od njih svojevremeno odbio ponude da sarađujem sa SNS i budem potpredsjednik Vlade i gradonačelnik", rekao je on.

Pitao je "zašto bi sada pristao na bilo šta drugo osim odbrane izborne volje većine Beograđana?".

"Moj opozicini legitimitet neka preispituje ko želi, ja od borbe za demokratsku Srbiju neću odustati, iako sam platio svih ovih godina najvišu moguću cijenu, osim još sopstvenog života", naveo je Đilas.

Podsjetio je na postizbornu situaciju u Beogradu: "Želim da u trenutku kada niko nema legitimnu većinu i kada izbori moraju da se ponove na preko dvjesta mjesta, a Gradska izborna komisija to osporava, pokušam da odbranim glasove Beograđana i želju za promjenom, tražeći nove izbore i bolje i slobodnije uslove na njima", rekao je on.

"Takvu dužnost imam i kao nekadašnji gradonačelnik i za moje poteze spreman sam da platim političku cijenu, jer je izborna volja građana važnija od bilo kakvog političkog kapitala", rekao je on.

Lider SSP je rekao da "opozicija mora da bude odgovorna", jer, kako je naveo, "bez novih izbora ne možemo da zaštitimo izbornu volju građana".

Đilas je ocijenio i da je on, "kao i uvijek, i ovog puta realan".

"Mislim da Vučić u bilo kom trenutku može da napravi većinu, jer svi dobro znaju da mandat pripada odbornicima, kao što znaju da su pojedine stranke opozicije ideološki bliže SNS", rekao je on.

Naveo je da "želi da vjeruje da je i Vučić svjestan" da bi takva pobjeda njegove stranke SNS u Beogradu bila "nelegitimna i lažna" i da, kako je dodao, ne bi odražavala većinsko raspoloženje građana.

Najavio je da će Vučiću reći sve što misli o njegovoj vlasti, "kao nekada (Slobodanu) Miloševiću".

"Vučiću ću reći sve što mislim o njegovoj vlastii, što sam toliko puta javno govorio, uvjeren da ću uspjeti da vodim dijalog u višem interesu građana i države, za smanjenje tenzija sa željom da Srbija bude demokratska zemlja", naveo je on.

"Dan pred razgovore s predsjednikom Srbije, oni koji imaju problem sa sopstvenom savješću i koji bi otrčali na javni i tajni poziv, neka nastave da osporavaju moju javno iznijetu želju da kao predsjednik SSP odem i razgovaram", rekao je on.

Đilas je dodao da "u normalnoj zemlji razgovor predstavnika vlasti i opozicije ne bi ni bio događaj", ali "pošto nemamo takvo društvo, želim da povlačim poteze koji će, vjerujem, doprinijeti normalnosti i smanjenju podjela u Srbiji", rekao je lider SSP.

Bonus video: