Đilas: Svjesno sam donio odluku da pokušam da učinim nešto na smirivanju tenzija u društvu

"Sve što sam govorio svih ovih godina to i dalje mislim i to sam jasno pokazao i izjavom poslije sastanka. Nadam se da će ovaj sastanak doprinijeti onome za šta se borim - demokratizaciji Srbije, smanjenju mržnje i podjela koji izjedaju naše društvo..."

11130 pregleda 9 komentar(a)
Đilas, Foto: Facebook/Dragan Đilas
Đilas, Foto: Facebook/Dragan Đilas

Predsjednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je, povodom njegovog razgovora sa predsjednikom Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem, da je "potpuno svjesno donio odluku da pokuša da učini nešto i po pitanju smirivanja tenzija u društvu".

"Da, sjeo sam i zbog toga razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, koji je ponovo izabran za predsjednika Srbije - na izborima koji nisu bili ni fer, ni pošteni, ali čije smo rezultate, zbog velike razlike u glasovima prihvatili svi, uključujući i našeg predsjedničkog kandidata Zdravka Ponoša", rekao je Đilas za list "Danas".

Đilas je rekao da je na razgovor o novim izborima u Beogradu došao "kao bivši gradonačelnik i u ime svoje partije".

"Nisam se nalazio tajno, nisam nikada rekao da idem u ime cijele opozicije", rekao je Đilas.

Rekao je da nije čekao da je tražio nove gradske izbore, kao i izbore za beogradske opštine u kojima su SNS i Socijalistička partija Srbije (SPS) dobili manje glasova od opozicije.

"I naravno, promjenu izbornih uslova, od kontrole biračkog spiska do paritetno sastavljenih tijela koja bi sprovela te izbore", istakao je Đilas, i dodao da su "besmislene" tvrdnje da sa Vučićem ima "privatan dogovor".

Upitan da li bi se odazvao pozivu na inauguraciju Vučića kao predsjednika Srbije u novom mandatu, Đilas je odgovorio negativno.

"Ne, ne bih išao na inauguraciju. Poštujem volju građana koji su velikom većinom glasali da Vučić bude predsjednik Srbije, ali smatram da izbori nisu bili ni fer, ni pošteni", rekao je Đilas.

Predsjednik SSP je rekao da "svoje stavove o Aleksandru Vučiću i njegovom načinu vladavine nije promijenio ni za jotu".

"Sve što sam govorio svih ovih godina to i dalje mislim i to sam jasno pokazao i izjavom poslije sastanka. Nadam se da će ovaj sastanak doprinijeti onome za šta se borim - demokratizaciji Srbije, smanjenju mržnje i podjela koji izjedaju naše društvo, boljim izbornim uslovima kako bi građani mogli slobodno da iskažu svoju volju", kazao je Đilas.

Rekao je da ne vjeruje da će ikad više biti gradonačelnik Beograda, ali da to ne znači da se neće boriti da "zaustavi pogrešne odluke poput rušenja starog Savskog mosta ili izgradnje metroa po modelu koji su napravili političari, a ne struka".

Na pitanje da li će mu kandidat za predsjednika Srbije Zdravko Ponoš, koga je on predložio, biti protivnik ili saveznik, ako osnuje neku svoju organizaciju, Đilas je odgovorio da ne očekuje da će Ponoš praviti stranku.

"Zdravko mi je prije izbora rekao da sigurno neće u 60. godini praviti stranku. Da li će promijeniti mišljenje, ne znam, ali on svakako ima pravo na to, jer to nikada nije bio uslov za moju podršku", rekao je Đilas.

O ratu u Ukrajini i posljedicama koje ima na Srbiju i balkanske zemlje, Đilas je rekao da je invazija Rusije na Ukrajinu "vratila svijet u vreme hladnog rata", a da će Srbija morati da se opredijeli.

"Sve je crno ili bijelo. Nema sredine. Gvozdena zavjesa je u vrijeme stare Jugoslavije bila bliže nama, pa je bilo moguće igrati i sa jednom i sa drugom stranom. Ovog puta Srbija će morati jasno da se opredijeli na kojoj je strani, inače će i sama snositi posljedice. Za mene lično, odgovor je jasan", rekao je Đilas.

Bonus video: