Šarić: Za mene zakon u Srbiji ne važi

"Da li je moguće da ja u nekoj presudi dobijem konkretne radnje koje sam radio, kako sam radio, koga sam finansirao, i to prihvatim bez ikakvih žalbi", rekao je Šarić

15263 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Darko Šarić optužen za organizovanje kriminalne grupe za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu obratio se vijeću Apelacionog suda u Beogradu i rekao da za njega zakon u Srbiji ne važi.

Kako prenosi Radio Televizija Srbije (RTS) Šarić je u izlaganju završnih riječi istakao da ga tužilac nikada nije pitao za finansiranje, drogu i ostale stvari koje mu se stavljaju na teret već samo da li poznaje ili ne poznaje pojedine ljude.

"Da li je moguće da ja u nekoj presudi dobijem konkretne radnje koje sam radio, kako sam radio, koga sam finansirao, i to prihvatim bez ikakvih žalbi", rekao je Šarić.

Takođe, on se osvrnuo na svjedočenja svjedoka saradnika i rekao da mu je žao što ih sud nije suočio kako bi se saznalo ko laže od njih.

On je istakao da je jedina istina da je on finansirao svjedoka saradnika Nebojšu Joksovića i dodao da vijeće to može da vidi iz transkripta njihovih razgovora koje je odbrana dostavila sudu, te da se u tim razgovorima čuju svađe oko novca između njega i Joksovića.

Odbrana je ostala pri svojim ranijim završnim riječima i tražila oslobađajuće presude za svoje branjenike.

Na jučerašnjem pretresu Šarićeva odbrana je od suda zatražila da se iz predmeta kao dokazi isključe transkripti razgovora i SMS poruka, što je sud nakon razmatranja odbio.

Svjedoci saradnici Nebojša Joksović i Draško Vuković su na prethodnim pretresima svjedočili i lično ih je ispitivao Šarić, tužilaštvo i sud.

Joksović i Vuković svjedočili su prvi put javno na pretresu, u ovom drugostepenom postupku pred Apelacionim sudom, pošto su do sada tokom dva prvostepena suđenja pred Specijalnim sudom iskaze davali iza zatvorenih vrata.

Šarić je u međuvremenu, 14. aprila uhapšen zbog sumnje da je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmjerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Naime, sa njim su uhapšeni i njegov advokat Dejan Lazarević, Uroš Radovanovoć (koji se ranije prezivao Mišić), Danilo Odović, Duško Mirković i Danilo Stojanović.

Prethodno je Šariću je 24. decembra Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredilo kućni pritvor uz elektronski nadzor.

On je četiri i po godine bio u bjekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Inače, pretres pred Apelacionim sudom se održava pošto je ovaj sud nakon ponovnog razmatranja žalbi u novembru prošle godine, odlučio da otvori pretres i sam izvede ključne dokaze, nakon čega će donijeti novu pravosnažnu presudu.

Prvu pravosnažnu presudu iz oktobra 2020. godine je sljedećeg maja Vrhovni kasacioni sud ukinuo po vanrednom pravnom lijeku i naložio da se ponovo razmatraju žalbe na prvostepenu presudu Specijalnog suda iz 2018. godine kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina tokom 2008. i 2009. godine.

Nakon ovog javnog dijela pretresa biće donijeta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem.

Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u cjelosti, da je preinači u cjelosti ili u nekim delovima ili u visini kazni i da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vrijeme u bjekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od devet i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svjedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 mjeseci zatvora.

Bonus video: