Premijer S. Makedonije očekuje Abazovića na predstojećem Samitu Otvorenog Balkana u Ohridu

"Dobro je da sve druge zemlje Zapadnog Balkana budu dio ove prkaktične inicijative", rekao je

4829 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je vjerovatno da će na predstojeći Samit Inicijative "Otovreni Balkan" u Ohridu doći i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Kovačevski je na ekonomskom skupu u Skoplju, na kojem je učestovala i srpska premijerka Ana Brnabić, rekao da je inicijativa koju su pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija "po svim osnovama ekonomske logike izuzezno pozitivna, jer kreira veće tržište i veće mogućnosti razmjene, kreira ekonomiju obima i normalno je da će dovesti do povećanja BDP regiona".

"Normalno da je otovrena za sve države. Vjerovatno ćemo u Ohridu na sljedećem samitu, početkom juna, vidjeteti premijera Crne Gore, što je prakatično na kraju krajeva odluka Crne Gore. Međutim, dobro je da sve druge zemlje Zapadnog Balkana budu dio ove prkaktične inicijative", rekao je Kovačevski.

Kovačevski je ponovio da incijativa "Otvoreni Balkan" ne predstavlja nikakvu zamjenu za evropsku integraciju, ali je istakao da je evropska integracija Sjeverne Makedonije i Albanije postala talac Bugarske i da to zemlje EU opravdavaju.

Kako je naglasio, regionalna saradnja je strateško opredjeljenje Sjeverne Makdonije, a EU njeno opredjeljenje bez obzira na sve opstrukcije na putu ka članstvu u EU.

"Međutim naša evropska integracija, govorim o Makedoniji i Albaniji, je talac Bugarske. Naša evropska integracija je svedena na pričanje o istoriji, što praktično sve zemlje EU vidim da opravdavaju", rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Istakao je da je to po njemu pogrešno, jer kada se priča o istoriji to ne obećava ništa, već sa samo govori o nečemu što se desilo pre 100, 150 godina.

"To je klasična ucjena i ne može nikome da proizvede nikavav benefit", rekao je Kovačevski.

Bonus video: