Vučić: Razmišljamo o izgradnji malih modularnih nuklearnih elektrana

"Struja će u nekom trenutku morati da poskupi, ali to se neće desiti preko noći. Moramo da imamo velika ulaganja u elektroprivredu"

7883 pregleda 17 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se "razmišlja" o izgradnji malih modularnih nuklearnih elektrana u Srbiji, jer će time električna energija biti osigurana.

"Struja će u nekom trenutku morati da poskupi, ali to se neće desiti preko noći. Moramo da imamo velika ulaganja u elektroprivredu. Razmišljamo o malim modularnim nuklearkama u budućnosti, jer to osigurava električnu energiju u svakom trenutku i tada ni od koga ne zavisite", kazao je Vučić za TV Pink.

On je u intervjuu poslije sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Obranom rekao da je važno imati prijatelja popout Mađarske i dodao da je od velikog značaja da jedna zemlja dopusti da se na njenoj teritoriji skladišti tuđi gas.

"Za nas je to (prijateljstvo sa Mađarskom) od suštinskog značaja. Mi u ovom trenutku imamo 162 miliona kubnih metara gasa u našem dijelu Banatskog dvora, a u ruskom dijelu imamo još 123 miliona. Gas možemo da povučemo pet miliona kubnih metara na dnevnom nivou, što je nedovoljno za vrijeme zime, jer tada povučemo i oko 15 miliona. Zato je važno da imamo i drugi izvor i mjesto gdje možemo da sačuvamo gas", rekao je Vučić i dodao da je zato plan da se gradi u Srpskom Itebeju.

On je rekao da je Srbija "zamolila" Mađarsku da joj omogući da u mađarska skladišta smjesti između 300 i 500 miliona kubnih metara gasa, jer će tada građani Srbije biti sigurni, čak i ako "neko pokuša da presiječe linije za gas, jer mora da se računa na histeriju, a ne na racionalno".

On je naglasio da je gasno snabdijevanje najvažnije, posebno za termoelektrane Novi Sad i Pančevo.

"Najbitniji je decembar i januar, jer tada gasom moramo da snabdijevamo termoelektrane toplane Novi Sad i Pančevo, da bismo imali dovoljno struje, jer nemamo dovoljno uglja i hidropotencijala", rekao je on.

Predsjednik je rekao da je cijena uglja skočila za četiri puta u posljednjh nekoliko mjeseci, tako da će na zimu da bude nestašice "i uglja i svega drugog".

Takođe je rekao da bi "sve bilo lakše" da je formiran Parlament, ali da to još nije urađeno, jer opozicija traži "besmislena ponavljanja izbora".

"Oni (opozicija) se bune, mi (Srpska napredna stranka) ne, jer su rezultati za nas 'čisti ko suza', nama se žuri, ali ne možemo od njih", objasnio je Vučić.

Vučić je najavio da će od ponedjeljka da krene u obilazak svih infrastrukturnih radova, jer je cilj da Srbija bude u prvih pet zemalja u Evropi po stopi rasta, jer će na taj način biti obezbijeđene veće plate za građane Srbije.

"Vidjećemo kakvo je stanje sa metroom u Beogradu, sa moravskim koridorom. Već radimo brzu prugu Novi Sad - Subotica, a radi se autoput Ruma - Šabac. Takođe, počelo je da se gradi 4,5 kilometara puta izmedju Šapca i Loznice", rekao je on.

Bonus video: