Vučić i Hil saglasni da sve napore treba usmjeriti na dijalog pod okriljem EU

Kosovo i Srbija od 2011. godine vode dijalog o normalizaciji odnosa. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma, ali većina nije realizovana u praksi

2154 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Instagram @buducnostsrbijeav
Sa sastanka, Foto: Instagram @buducnostsrbijeav

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil saglasili su se da sve napore treba usmjeriti na dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, saopštila je pres služba predsjednika Srbije 23. maja, nakon sastanka Vučića i Hila.

"Razgovor je jedini pravi put za rješavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora", saopštilo je Predsjedništvo Srbije.

Ambasador Hil je, navodi se u saopštenju, istakao da će SAD sa partnerima iz EU nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će donijeti konkretne rezultate. Takođe je ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona, kao i stav SAD da Evropska unija treba da se širi.

Kosovo i Srbija od 2011. godine vode dijalog o normalizaciji odnosa. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma, ali većina nije realizovana u praksi.

Prethodno su 14. maja ministri spoljnih poslova grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) pozvali Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u dijalog i postignu dogovor o normalizaciji odnosa.

U saopštenju se dodaje da je Vučić u razgovoru sa Hilom "istakao napore Srbije usmjerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu" i naglasio da je "upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana".

"Podržavamo i inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju", naglasio je Hil, saopštilo Predsjedništvo Srbije.

Nadovezujući se na nedavno pismo koje je predsjednik SAD Džozef Bajden uputio predsjedniku Vučiću, ambasador Hil je ponovio podršku SAD naporima Srbije u cilju diversifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, naglasivši da će Sjedinjene Države raditi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

Srbija, prema podacima regulatornog tijela Agencije za energetiku, u potpunosti zavisi od Rusije u energetskom smislu.

To je jedan od argumenata koje srpski zvaničnici navode kao razlog zbog kog Srbija nije uvela sankcije Rusiji, uprkos pozivima EU čijem članstvu teži, da uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa evropskom.

Bonus video: