Prijedor: Obilježava se Dan bijelih traka, niko se nije pojavio na proslavi rođendana Orbana i Mitrovića...

Policijska uprava Prijedor je zabranila šetnju kroz grad

1743 pregleda 1 komentar(a)
danas na trgu u Prijedoru, Foto: Screenshot/Al Džazira Balkans
danas na trgu u Prijedoru, Foto: Screenshot/Al Džazira Balkans

Na centralnom trgu u Prijedoru započelo je obilježavanje Dana bijelih traka, u znak sjećanja na žrtve, civile nesrpske nacionalnosti, ubijene u gradu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH) tokom rata od 1992. do 1995. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Okupljeni su u utorak, 31. maja, u manjim grupama stigli na Trg majora Zorana Karlice, nakon što je Policijska uprava Prijedor dan ranije zabranila šetnju kroz grad.

Ovo je prvi put da je šetnja zabranjena nakon devet godina obilježavanja Dana u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, koji su 1992. godine u Prijedoru morali istaći bijele trake na nadlaktici ili bijela platna na svojim domovima.

Fikret Bačić, predsjednik Udruženja ubijene djece Prijedora, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekao da je zabrana šetnje "dokaz da svi nisu jednaki i da se žrtve ne poštuju i omalovažavaju", nakon što je juče u Prijedoru održan skup i defile u povodu "30. godišnjice odbrane" grada, koji je organizovala gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Prijedora Slobodanom Javorom.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada je krizni štab Prijedora, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom (SDS), izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na domovima. Istom naredbom Bošnjaci i Hrvati su na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

U zločinima koji su uslijedili u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece. Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm. Za zločine počinjene u logorima na području Prijedora, u Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri, nakon što je njihov predmet iz Haškog tribunala prebačen na Sud BiH.

Bez najavljenih proslava na Dan sjećanja na ubijene civile

Na skupu u Prijedoru na kojem je trebala biti organizovana proslava rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika Televizije Pink iz Srbije Žejlka Mitrovića, kao i pet godina od inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, niko se nije pojavio.

Organizator skupa Omladinska organizacija "Princip" iz Prijedora nije došla na najavljeni skup, koji je zakazan isti dan kada se u Prijedoru obilježava Dan bijelih traka.

Policijska uprava Prijedor pozvala je ranije građane da tokom održavanja javnih skupova, ne ugrožavaju svoju i bezbjednost drugih, da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu i da se ponašaju u skladu sa zakonskim propisima.

U saopštenju policije se navodi da su bila najavljena tri javna skupa na Trgu majora Zorana Karlice. Od osam do devet je održan skup povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv duhanskog dima, nakon čega su bili zakazani skupovi proslava rođendana i Dan bjielih traka.

Bonus video: