Bugarska ostala s manjinskom vladom poslije izlaska jedne stranke

Reformski premijer Kiril Petkov je rekao da je spreman da ostane na čelu manjinske vlade koja sada računa na 109 od ukupno 240 poslanika u parlamentu

2511 pregleda 2 komentar(a)
Petkov, Foto: Reuters
Petkov, Foto: Reuters

Bugarska vlada teško formirana krajem 2021. godine ponovo je oslabila poslije izlaska jedne od partija iz koalicije što izaziva strahovanje od nove političke krize u toj zemlji EU.

Reformski premijer Kiril Petkov uspio je da poslije tri puta održanih parlamentarnih izbora prošle godine formira četvoročlanu koaliciju, međutim antisistemska partija "Ima takav narod" (ITP) odlučila je juče da napusti koaliciju zbog niza neslaganja.

Petkov je rekao da je spreman da ostane na čelu manjinske vlade koja sada računa na 109 od ukupno 240 poslanika u parlamentu.

"Manjinska vlada je bolja od vlade kojoj se zavrću ruke", rekao je on sinoć poslije odluke partije ITN o odlasku.

Šef partije ITN Slavi Trifonov je ranije rekao da povlači svoje ministre da okonča tu koaliciju, "tu agoniju", kako je rekao.

Troje od njegova četiri ministra ranije su napustili sastanak vlade pošto nisu dobili podršku za svoje budžetske zahtjeve.

Premijer pripisuje ITP-u da brani građevinske firme osumnjičene za pronevjeru javnih sredstava, podsjećajući da je njegov cilj nula tolerancije za korupciju. On je obećao da će Parlamentu već danas predstaviti zakon za borbu protiv korupcije.

Druga tema neslaganja je otopljavanje veza sa Sjevernom Makedonijom što je otpočeo Petkov.

Trifonov je zamjerio Petkovu da vodi sopstvenu spoljnu politiku na uštrb šefice diplomatije Teodore Guenčovske iz stranke ITP koja je kao i socijalisti protiv ustupaka Sjevernoj Makedoniji.

Sofija od novembra 2020. blokira početak pregovora Skoplja o pristupanju EU zbog starih sporova.

Bonus video: