Bugarski parlament izglasao ukidanje veta kojim su se blokirali pregovori Sjeverne Makedonije sa EU

Bugarska vlada je insistirala da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine „govor mržnje“ protiv Bugarske. Sjeverna Makedonija je rekla da njen identitet i jezik nisu otvoreni za diskusiju

6802 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bugarski parlament izglasao je u petak da ukine veto koji je dugo blokirao pregovore o članstvu u Evropskoj uniji sa Sjevernom Makedonijom, podstičući nove nade da blok sada može da nastavi sa svojim planovima za proširenje na Zapadnom Balkanu usred ruskog rata u Ukrajini.

Francuska, koja trenutno predsjedava EU po principu rotacije, ove nedelje je uložila posljednje napore da riješi etnički i kulturni spor između Bugarske i Sjeverne Makedonije koji je bio izvor veta.

Bugarska vlada je insistirala da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine „govor mržnje“ protiv Bugarske. Sjeverna Makedonija je rekla da njen identitet i jezik nisu otvoreni za diskusiju.

Prema francuskom predlogu, Sjeverna Makedonija bi morala da prizna u preambuli svog ustava da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u zemlji. Sjeverna Makedonija je na samitu lidera EU u četvrtak jasno stavila do znanja da je francuski predlog „neprihvatljiv“ u svom sadašnjem obliku.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU već 17 godina i dobila je zeleno svjetlo 2020. za početak pregovora o pridruživanju, iako nije određen datum za početak pregovora.

Bonus video: