zahtjeva reakcije ministra i ministarstva unutrašnjih poslova

Lider makedonske opozicije tvrdi da je demonstrant htio da ga ubije na večerašnjem protestu u Skoplju

Protesti koji su održani peti dan zaredom, uz podršku VMRO DPMNE, večeras su organizovani pod motom "Ultimatum. Ne hvala"

8608 pregleda 1 komentar(a)
Fotografija koju je objavio Mickoski, Foto: facebook.com/MickoskiHristijan
Fotografija koju je objavio Mickoski, Foto: facebook.com/MickoskiHristijan

Lider najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski objavio je večeras fotografiju naoružanog muškarca za kojeg tvrdi da je htio da ga ubije na demonstracijama protiv francuskog predloga za rješenje spora sa Bugarskom.

"Ovo je čovjek koji je htio da me ubije večeras. Zahtijevam da ga odmah privedu (ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver) Spasovski i MUP", napisao je Mickoski na Fejsbuku (facebook.com/MickoskiHristijan).

Osoba sa pištoljem u ruci na toj fotografiji, kako je objavio portal "Sakam da kažam", dio je grupe koja je kamenjem, flašama i drugim tvrdim predmetima u blizini trga Skenderbeg napala demonstrante protiv francuskog predloga koji su išli od Vlade Sjeverne Makedonije do Ministarstva spoljnih poslova.

Protesti koji su održani peti dan zaredom, uz podršku VMRO DPMNE, večeras su organizovani pod motom "Ultimatum. Ne hvala".

Francuski predlog za rješenje spora i početak pregovora naišao je na jak otpor VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave eurointegracijama.

Pored koalicione vlade SDSM i DUI podršku francuskom predlogu, iza kojeg je stala cijela EU, dao je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlamentarne partije.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahtjeva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije.