Erdogan: Turska i Srbija ključne zemlje na Balkanu

"Kao što je Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu“, naveo je Erdogan
58 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2017. 06:55h

Turska i Srbija su dvije ključne zemlje na Balkanu i njihova saradnja je od suštinske važnosti za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, poručio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je sinoć doputovao je u Beograd, gdje će biti gost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a od danas počinju zvanični razgovori.

"Turska i Srbija su dvije ključne zemlje na Balkanu. Kao što je Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu“, naveo je Erdogan u autorskom tekstu za današnju Politiku.

Stoga je, kako ocjenjuje, "za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti".

"Veze između Turske i Srbije su jake i duboko ukorijenjene. U svojoj dugoj istoriji na ovim prostorima Turci i Srbi su zajedno živjeli i zajedno egzistirali“, naveo je Erdogan.

Prema njegovim riječima, i danas se mogu vidjeti tragove zajedničke istorije u jeziku, arhitekturi, kuhinji, kulturi i na mnogim drugim poljima.

"Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama“, naveo je Erdogan.

Nema sumnje da je, dodaje on, saradnja neizbježna i zbog geopolitičkog položaja dvije zemlje.

Zajednička istorija po prirodi stvari, naveo je Erdogan, sa sobom nosi neke osjetljivosti i različita shvatanja, što važi i za Tursku i Srbiju.

"Kao zemlja, mi na te različitosti nijesmo gledali i ne gledamo na njih kao na prepreke za saradnju. U skladu sa zajedničkim ciljevima, pokušavamo da se naši bilateralni odnosi nastave kroz konstruktivan pristup i iskren dijalog“, naveo je on.

Prema riječima Erdogana, „nikada nijedna od naših zemalja nije dozvolila da njeni individualni problemi naruše međusobno prijateljstvo i saradnju“.

"Čak i u najtežim vremenima pridavali smo poseban značaj tome da održimo dijalog i da razumijemo jedni druge“.

Navodi i da obostrane posjete na visokom nivou, koje su učestale u poslednje vrijeme, predstavljaju konkretnu manifestaciju jake političke volje koja postoji u obje zemlje.

"Turska pomno i sa interesovanjem prati ekonomske reforme koje Srbija uspješno sprovodi poslednjih godina. Trudimo se, koliko je u našoj moći, da našim srpskim prijateljima pružimo podršku u njihovoj inicijativi ekonomskog razvoja“, naveo je Erdogan.

Kako je kazao, temeljni propisi između dvije zemlje, kao što su sporazumi o slobodnoj trgovini, o ukidanju viza, o promociji investicija i Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pružaju pravni osnov neophodan za razvoj ekonomskih odnosa.

Galerija

Bonus video: