Šolc i Golob: Zajednički dati novi zamah procesu pridruživanja Zapadnog Balkana EU

Oni su upozorili da su zemlje Zapadnog Balkana već 20 godina u čekaonici za članstvo u EU, što je po njihovom mišljenju predugo

11287 pregleda 3 komentar(a)
Golob i Šolc u Berlinu, Foto: Reuters
Golob i Šolc u Berlinu, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2022. 21:11h

Kancelar Njemačke Olaf Šolc i premijer Slovenije Robert Golob izrazili su danas želju da zajednički daju novi zamah procesu pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) ocjenjujući da je suviše spor.

Oni su upozorili da su zemlje Zapadnog Balkana već 20 godina u čekaonici za članstvo u EU, što je po njihovom mišljenju predugo.

Šolc je podsjetio, poslije razgovora sa Golobom u Berlinu, da je 2003. godine za šest zemalja Zapadnog Balkana obećana brza i realna perspektiva za članstvo u EU, ali da se od tada nije mnogo dogodilo, prenosi agencija STA.

Zato Njemačka i Slovenija žele zajedno da učine sve da ovom procesu pridruživanja daju novi zamah, kako bi zemlje Zapadnog Balkana uskoro postale članice EU.

Šolc je najavio da će samit Zapadnog Balkana biti održan u novembru ove godine u Berlinu kako bi se dao novi podsticaj takozvanom "Berlinskom procesu".

On je rekao da bi mogao da bude postignut dogovor o daljim konkretnim koracima za evropske integracije Zapadnog Balkana.

Golob je ocijenio da je potrebno pronaći način da i ove zemlje preduzmu individualne korake i ostvare uspjehe na putu ka EU.

"Nažalost, ovaj proces, kako se odvija, proces je koji je u ovim zemljama doveo do apatije jer je apsolutno suviše spor", upozorio je Golob, prenosi STA.

On je naglasio i značaj poštovanja vladavine prava.

"Složili smo se da ne može biti izuzeća od vladavine prava i da je vladavina prava neophodna unaprijed, a ne nakon što je neko već član Evropske unije", izjavio je slovenački premijer.

Ovo je bila Golobova prva bilateralna posjeta inostranstvu od kada je preuzeo dužnost.

Pored Zapadnog Balkana, među centralnim temama današnjeg susreta Goloba i Šolca bile su i posljedice rata u Ukrajini i s tim povezano snabdijevanje ruskim energentima, posebno u svjetlu predstojeće zime.

Bonus video: