Nastavak sjednice Sobranja o francuskom predlogu

Kovačevski je predložio poslanicima da prihvate revidirani predlog i da "nastave dalje", sa zaštićenom prošlosću, stabilnom sadašnjosću i boljom budućnošću

4732 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjednica parlamenta Sjeverne Makedonije o francuskom predlogu za rješenje spora sa Bugarskom i deblokadu pregovora o evrointegracijama biće nastavljena danas.

Prvi dan zasijedanja Sobranja obilježili su protesti opozicije, zvuk vuvuzela i zvižduci koji su zaglušili govor premijera Dimitra Kovačevskog u parlamentu, prenose agencije.

Kovačevski je rekao poslanicima i građanima da je ovo istorijska sjednica i da se odlučuje o temeljima Sjeverne Makedonije.

Objasnio je da je odbio prvobitni predlog Evropske komisije, koji je, kaže, bio "set ideja" ali ne zvaničan i formalni predlog, pa nije bio prihvatljiv građanima Sjeverne Makedonije.

"Rekao sam NE, jer taj skup ideja nije garantovao status makedonskog jezika u pregovorima. Osnova nije bila dobra. Insistiramo na tome da niko ne može, nema pravo i neće da pregovara oko makedonskog jezika, posebnog istorijskog, kulturnog identiteta i privatnosti, bilo kada i iz bilo kog razloga", dodao je on.

foto: Reuters

Kovačevski je predložio poslanicima da prihvate revidirani predlog i da "nastave dalje", sa zaštićenom prošlosću, stabilnom sadašnjosću i boljom budućnošću.

"Ovo radim ne zato što moram, ne zato što je lako, već zato što snažno vjerujem u ispravnost. Želimo da se borimo za sebe na pravi način. Budite sigurni u sebe i svoj identitet, bez kompromisa, uvijek i u svakom trenutku, kao dio ujedinjene Evrope i mirnog i naprednog regiona", kazao je Kovačevski.

Prethodno se predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obratila poslanicima i pozvala ih da podrže revidirani francuski predlog.

Dok je ona držala govor pred makedonskim poslanicima u Sobranju ispred skupštinskog zdanja protiv francuskog predloga protestovale su hiljade ljudi.

foto: Reuters

Grupa demonstranata gađala je zgradu parlamenta kockama leda i jajima.

Francuski predlog, koji je podržala cijela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlamentarne partije.

Opoziciona stranka VMRO DPMNE je ponovila da je riječ o bugarizaciji Sjeverne Makedonije, da nema garancija za nacionalni identitet i da neće podržati dvotrećinsku većinu za promjenu Ustava.

Raspravljalo se o zaključcima koje je predložila vladajuća većina, a njima se Vlada obavezuje da će se pridržavati bezuslovnog poštovanja jezika, identiteta, istorijskih i kulturnih posebnosti makedonskog naroda.

Bonus video: