Patriotski blok: Da li se Srbija uključila u snabdijevanje ukrajinske vojske oružjem i municijom?

"Da li je Bangladeš bio samo fiktivno, a Ukrajina stvarno krajnje odredište transporta koji je završio u pepelu"?

13610 pregleda 17 komentar(a)
Sa mjesta pada ukrajinskog aviona, Foto: Reuters
Sa mjesta pada ukrajinskog aviona, Foto: Reuters

Patriotski blok, okupljen oko pokreta Dveri, zatražio je danas od vlasti da odgovori da li se Srbija uključila u snabdijevanje ukrajinske vojske naoružanjem i municijom i da li je Bangladeš bio samo fiktivno odredište za tovar ukrajinskog aviona An-12, koji se srušio kod grčkog grada Kavale.

"Da li se nakon sramotnog saglašavanja naših vlasti da se oružje NATO namijenjeno Ukrajini transportuje preko naše zemlјe, otišlo i korak dalјe i da li se vaša vlast direktno uklјučila u snabdijevanje ukrajinske vojske našim naoružanjem i municijom? Da li je Bangladeš bio samo fiktivno, a Ukrajina stvarno krajnje odredište transporta koji je završio u pepelu?", navodi se u saopštenju Patriotrskog bloka.

Oni su naveli da sumnjaju u zvaničnu verziju, po kojoj je oružje iz aviona koji se srušio bilo namijenjeno Bangladešu preko firme Valir iz Beograda, između ostalog i zbog toga što je te podatke saopštio ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je i sam bio umiješan u izvoz naoružanja iz firme Krušik.

"Zanimlјivo je da je firma Valir osnovana krajem 2019. godine, koju je završila bez prihoda, da bi već sljedeće godine zabilježila rezultat od 13 miliona, a 2021. godinu okončala sa poslovnim prihodom od 55 miliona eura. Uporedo sa rastom poslovne imperije mijenjala se i adresa firme, od Palilule, preko Voždovca do Beograda na vodi, neformalnog sjedišta Vučićeve nove klase, narasle na krilima političko-poslovno-mafijaškog kartela", dodaje se.

Taj blok je upitao kako je direktor firme Valir Mladen Bogdanović sa 37 godina i "bez javnosti poznate istorije u tom poslu", dospio u centar trgovine srpskim oružjem, odnosno da li je on stvarni vlasnik ili iza njega stoje političko-poslovne strukture koje su za samo dvije godine "od nule došle do 55 miliona eura".

"Da li se trgovina srpskim oružjem, koja je važan dio našeg izvoza i protiv koje, same po sebi, Patriotski blok nema ništa, i dalјe odvija po modelu Krušika, odnosno na štetu naše namjenske industrije, kako je to u svom izvještaju potvrdila i Državna revizorska institucija, a u korist kontraverznih biznismena i njihovih političkih zaštitnika?", dodaje taj blok.

Bonus video: