U BiH uhapšen partner Pejovića, Izraelac optužen zbog Poncijeve šeme od 150 miliona eura

Pejović je ranije za “Vijesti” potvrdio da je sarađivao sa Grinfildom, ali je odbacio navode da je učestvovao u bilo kakvim ilegalnim aktivnostima

36282 pregleda 10 komentar(a)
Majkl Ben-Ari, Foto: EGFE
Majkl Ben-Ari, Foto: EGFE

Izraelac Majkl Ben-Ari, optužen za vođenje takozvane Poncijeve šeme (vrsta piramidalne štednje) od 150 miliona dolara nedavno je uhapšen u Bosni i Hercegovini.

Izrael namjerava da podnese zvaničan zahtjev za ekstradiciju, pišu tamošnji mediji, pozivajući se na državne tužioce.

Majkl Ben-Ari, takođe poznat kao Majkl Grinfild, optužen je da je prevario stotine osoba u obje zemlje u 15-godišnjoj prevari. Mediji u Izraelu pišu da su Ben-Arija nazvali "izraelskim Madoffom".

Izrael je uhapsio Ben-Arija u aprilu 2021. godine, ali je on pobjegao iz zemlje mjesec dana kasnije na osnovu tuđeg pasoša nakon što je pušten u kućni pritvor pošto je položio garanciju od 625.000 dolara.

Prošlog avgusta, američki federalni sud za stečaj na Menhetnu ovlastio je advokata koji zastupa Izrael da povrati imovinu iz Poncijeve šeme, za koju se vjeruje da je najgora takva prevara ikada sprovedena u Izraelu.

"Vijesti" su krajem marta pisale da je Lior Dagan, likvidacioni upravnik imovine Grinfilda, podnio tužbu protiv biznismena Veselina Pejovića i "Uniprom hotela" pred Okružnim sudom u Tel Avivu, u kojoj traži da taj sud naloži da oni isplate zbirno 6,4 miliona eura Daganu ili Fondu povjerilaca.

Taj novac je Pejoviću u iznosu od 4,7 miliona eura i "Uniprom hotelima" od 1,7 miliona navodno nezakonito isplatio izraelsko-američki državljanin Grinfild i njegova korporacija u likvidaciji EGFE.

Dagana su imenovali izraelski i američki sud da zamrzne, raspolaže i povrati svu imovinu Grinfilda, njegovih kompanija koje su plod kriminalnog poduhvata, kako bi se novac vratio investitorima i povjeriocima.

Pejović je ranije za “Vijesti” potvrdio da je sarađivao sa Grinfildom, ali je odbacio navode da je učestvovao u bilo kakvim ilegalnim aktivnostima, da ne vrši opstrukciju pravde i da je za pokrenutu istragu saznao upravo od Dagana prošle godine.

U tužbi u koju su “Vijesti” imale uvid detaljno su objašnjeni načini transkacija prema Pejoviću kao i radnje koje je Grinfild vršio.

U njoj se, kako su "Vijesti" tada objavile, navodi da je Pejović pomogao i da pomaže Grinfildu u aktivnom sakrivanju novca i imovine u Crnoj Gori i Srbiji, djelujući u kordinaciji sa njim. U tome mu, piše u tužbi, navodno pomaže i državljanin Bosne i Hercegovine Zlatan Halilović, "koji je Pejovićev izaslanik i djeluje u skladu sa njegovim uputstvima i nalozima".

U tužbi se navodi da je 2018. godine, nakon upita upućenih Grinfildu i njegovoj korporaciji EGFE, od strane izraelskih organa, kojima su od njega tražene informacije i dokumenta, Grinfild počeo produbljivati svoj uticaj na Balkanu i posebno u Crnoj Gori, “praveći ‘plan bijega’ za dan zatvaranja”.

Pejović je, prema navodima Dagana, učestvovao u prikupljanju novca od investitora, ugošćavao o svom trošku investitore u hotelu “Zija” i “Budva” u kojima su održavali sastanke tokom kojih su ih Pejović i njegovi saradnici ubjeđivali da investiraju u Grinfildove kompanije i u razne poslovne poduhvate. U tužbi se navodi primjer da je Grinfild pozvao mnoge investitore da posjete Crnu Goru, a u sklopu tih posjeta on ih je upoznao s fabrikama aluminijuma (koje su u sklopu KAP-a) u vlasništvu Pejovića kako bi ih nagovorio da investiraju u Grinfildove i Pejovićeve zajedničke projekte.U tužbi se dodaje da Grinfild bio partner u osnivanju, rastu i promovisanju kompanije Uniprom, između ostalog, putem prikupljanja sredstava i kredita za tu kompaniju, te da je bio obavljao dužnost glavnog direktora za investicije u korporaciji Uniprom.

Bonus video: