Požar na jugu BiH ugrozio park prirode Blidinje i vikend naselja

Požar se širi uprkos aktiviranju svih raspoloživih snaga, zbog nepristupačnog terena, visokih dnevnih temperatura i vjetra promjenjivog smjera

5782 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Požar na planini Čvrsnici, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), širi se i dalje gustom borovom šumom i niskim rastinjem, zbog čega je ugrožen park prirode Blidinje, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH.

Ugrožena su i vikend naselja i planinarski dom u Masnoj Luci, u Opštini Posušje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Navodi se da se požar širi uprkos aktiviranju svih raspoloživih snaga, zbog nepristupačnog terena, visokih dnevnih temperatura i vjetra promjenjivog smjera, zbog čega se stvaraju nove požarne linije praćene otvorenim plamenom.

"Tokom jutra i trenutno na terenu u akciji gašenja požara učestvuje 29 vatrogasaca Zapadnohercegovačkog kantona (jedan od deset kantona u Federaciji BiH), i vatrogasci Tomislavgrad, pripadnici Gorskih službi spašavanja, dvadesetak mještana i volontera", rekli su iz Federalne uprave civilne zaštite.

U saopštenju se navodi da je u popodnevnim satima potrebna vazdušna pomoć više helikoptera Oružanih snaga BiH, helikoptera Vlade Republike Srpske (RS) i kanadera Hrvatske.

Ističe se da je u gašenju u dva vremenska intervala učestvovao helikopter Vlade RS.

Požar, sa kojim borba traje već 10 dana, do sada je uništio gotovo 200 hektara guste borove šume.

U gašenju su do sada pomagali helikopteri Oružanih snaga BiH i entiteta RS, kao i kanader iz Hrvatske.

BiH ima ukupno sedam helikoptera koji mogu da se bore sa požarima, ali nijedan avion.

Bonus video: