Srbija: Brnabić i Vučević mogući kandidati za mandatara

Vučić je rekao da za sada ne zna imena svih ministara, da još razmišlja, ali da će se o tome izjasniti i stranka

9558 pregleda 3 komentar(a)
Brnabić, Foto: Shutterstock
Brnabić, Foto: Shutterstock

Predsjednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da su aktuelna premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević mogući kandidati za mandatara za sastav nove vlade.

"U ovom trenutku, a nije nemoguće da na stranačkim organima bude još neko, to su Ana Brnabić i Miloš Vučević", rekao je Vučić za TV Prva i dodao da postoji mogućnost i da mandatara predloži koalicioni partner, ali nije precizirao koji.

Istakao je da je veoma zadovoljan dosadšnjim radom premijerke Ane Brnabić, a na pitanje da li će ona obavljati neku drugu važnu funkciju u budućnosti, ako ne bude premijer, Vučić je kazao "apsolutno i nesumnjivo".

Vučić je objasnio i da za sada ne zna imena svih ministara, da još razmišlja, ali da će se o tome izjasniti i stranka.

On je naglasio da će njegov predlog ljudima u SNS biti da nastave i dalje sa koalicijom sa Socijalističkom partijom Srbije, a da će predsjednik SPS Ivica Dačić "dobiti neku odgovornu funkciju".

"Pretpostavljam da će on biti izbor njihove partije za neku od najodgovornijih funkcija (u Vladi Srbije), kazao je on.

"Kad nema KM tabli, to im je dokaz da Srbija ne živi na Kosovu"

Vučić je ocijenio da je Prištini jedini cilj da ukine srpske "KM" registarske tablice, a ne da Srbija prhvati oznake "RKS" na tablicama.

"Svi ovi Srbi sa juga odavno su prihvatili RKS table, jer ne mogu da prolaze kroz albanske sredine i da budu napadani, ali na sjeveru nisu. Njima nije cilj ni njihove table da budu prihvaćene, njima je jedini cilj da se ukinu KM, jer kad nema KM tabli to je još jedan dokaz da Srbija ne živi na Kosovu", rekao je Vučić.

On je naglasio da Priština na to nema "nikakvo pravo" i da ne postoji bilo koje tumačenje kojim bi to pravo dobila, navodeći da isto važi i za izdavanje deklaracije za srpsku ličnu kartu onome ko živi na Kosovu.

Govoreći o sastanku 18. avgusta u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Vučić je naveo da "nije optimističan" i da ne zna šta će biti poslije 1. septembra.

"Idem (u Brisel) sa dobrom voljom da razgovaramo i da im ukažem na svu pogubnost i na sve opasnosti sa kojima se suočavamo i da to dobro razumiju", naveo je on.

Bonus video: