SUĐENJE bi se moglo nastaviti početkom oktobra

Hrvatu optuženom da je plaćenik Kijeva prijeti smrtna kazna u Donjecku

Zvanični Zagreb „odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ranije u avgustu

15785 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, kog je separatistički sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva, prijeti smrtna kazna, objavili su ruski mediji.

Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Prebega i još četvoricu stranih državaljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani, prenosi N1.

Trojici, uključujući Prebega, prijeti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac Džon Harding i Šveđanin Matijas Gustafson, prenosi agencija TASS.

Sva trojica uhapšena su u i oko grada Marijupolja.

Pozivajući se na sudiju, TASS navodi da bi se suđenje moglo nastaviti početkom oktobra.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Zvanični Zagreb „odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ranije u avgustu.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom porodicom.