Njemački vojnici ponovo u BiH zbog straha od nestabilnosti

Ruska ambasada u Sarajevu tvrdi da pojedine zapadne države, prvenstveno SAD i Britanija, pripremaju teren za NATO-izaciju Bosne i Hercegovine

13228 pregleda 8 komentar(a)
Zajednička vježba pripadnika EUFOR-a i bezbjednosnih službi BiH u Sarajevu, Foto: REUTERS
Zajednička vježba pripadnika EUFOR-a i bezbjednosnih službi BiH u Sarajevu, Foto: REUTERS

Njemačka je rasporedila trupe u okviru mirovne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini prvi put u posljednjih deset godina dok rastu bojazni da bi se nestabilnost izazvana ratom u Ukrajini mogla proširiti na Zapadni Balkan.

Prvi njemački vojnici koji su se vratili u BiH danas su dočekani ceremonijom u sjedištu snaga EUFOR-a u Sarajevu čime je obilježen početak njihove misije, kazao je portparol njemačke vojske.

Njemačka će rasporediti ukupno 30 vojnika u BiH do sredine septembra, vraćajući se na broj pripadnika koji je imala na kraju 2012.

Rojters ističe da je BiH stotinama milja udaljena od sukoba u Ukrajini, ali je suočena sa sve nasrtljivijim separatističkim pokretom bosanskih Srba za koji analitičari tvrde da u najmanju ruku tiho podržava Moskvu.

NATO i visoki zvaničnici Evropske unije su, kako navodi Rojters, upozorili da se nestabilnost od rata u UKrajini može proširiti na Zapadni Balkan.

Svega nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, EU je odlučila da skoro udvostruči broj pripadnika u okviru mirovnih snaga na 1100 sa 600 i poslala rezervne snage kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost.

Tokom posjete Novom Gradu na sjeveru zemlje, lider bosanskih Srba Milorad Dodik kazao je juče da njemački vojnici nijesu dobrodošli, aludirajući na ulogu Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je ranije kazao da žali zbog toga što je kao član predsjedništva BiH pristao na produžetak mandata EUFOR-a.

Mandat EUFOR-a ističe u novembru i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija treba da odluči da li da ga produži na još godinu dana, podsjeća Rojters. Na zapadu raste zabrinutost da bi Moskva mogla iskoristiti pravo veta da spriječi dogovor.

Ruska ambasada u Bosni je u saopštenju objavljenom na njihovom internet sajtu odbacila "neprihvatljive reference" o uticaju događaja u Ukrajini na situaciju u Bosni i navela da je sam EUFOR opisao situaciju kao mirnu i stabilnu u posljednjem izvještaju Savjetu bezbjednosti UN.

"Narativ o potrebi širenja vojnog osoblja EUFOR-a, uključujući i njemačke trupe, je neosnovan", navodi se u saopštenju. Takođe se dodaje da pojedine zapadne države, prvenstveno Sjedinjene Države i Britanija, pripremaju teren za "predstojeću NATO-izaciju" Bosne.

EUFOR je zamijenio NATO mirovne trupe u BiH 2004. godine, u cilju stabilizovanja zemlje nakon rata 1990-ih u kojem je stradalo 100 000 ljudi.

Bonus video: