„Provokativna” politika Zapada nije ispravna

U ratu u Ukrajini ne može da postoji pobjednik, ali može biti mnogo gubitnika, rekao je predsjednik Turske prilikom posjete Srbiji

9772 pregleda 10 komentar(a)
Erdogan je juče boravio u Beogradu u sklopu trodnevne posjete regionu, Foto: Rojters
Erdogan je juče boravio u Beogradu u sklopu trodnevne posjete regionu, Foto: Rojters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je juče da misli da “provokativna” politika Zapada prema Rusiji nije ispravna, nakon što su Evropska unija i Grupa sedam predložile da se ograniči cijena ruskog gasa.

Predsjednik Vladimir Putin je ranije zaprijetio da će stopirati sve isporuke ako EU preduzme takav korak, povećavajući rizik od restrikcija u nekima od najbogatijih svjetskih država ove zime.

Upitan o tome koga vidi kao glavnog krivca za krizu u Ukrajini, Erdogan je na konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu izjavio da je Turska uvijek težila politici ravnoteže između Rusije i Ukrajne, što namjerava i da nastavi.

“Ne moram pominjati imena, ali postoji nekoliko zemalja na Zapadu čiji pristip situaciji ne smatramo ispravnim. Postoji politika koja je zasnovana na podstrekivanju, a takvu politiku slijedi Zapad. Kada planirate da sprovodite politiku zasnovanu na provokacijama, ne možete postići rezultate”, rekao je.

Dodao je da u takvom ratu ne može da postoji pobjednik, ali da može biti mnogo gubitnika i da ne vidi da će se on brzo završiti.

“Ljudi gube živote, ali moram da pomenem i finansijske gubitke tokom ovakvih ratova”, rekao je Erdogan i dodao da je i finansijsko ulaganje u oružje ekonomski gubitak i da time ne mogu da se postignu rezultati.

Erdogan je upozorio da griješe oni koji potcjenjuju Rusiju.

”Rusija je prestala da isporučuje gas i cijena gasa je porasla. Svi pokušavaju sada da nađu načine kako da prežive zimu. Što se ranije nisu sjetili toga. Rusija ima važan adut u rukama, a niko nije razmišljao ranije o tome,” rekao je turski lider.

Vučić je rekao da je Srbija zamolila Tursku da joj omogući da se preveze struja iz Azerbejdžana. Vučić i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev dogovorili su se 22. avgusta oko uvoza struje za Srbiju pod neodređenim uslovima.

”Zamolio sam ga (Erdogana) da nam pomogne da se omogući prostor da se azerbejdžanska struja preko Bugarske preveze u Srbiju, kako bi se obezbijedile količine električne energije koje nam nedostaju”, rekao je Vučić.

erdogan
foto: Reuters

Srbija je skoro potpuno zavisna od ruskog gasa, ali želi da diverzifikuje snabdijevanje i planira da počne uvoziti prirodni gas iz Azerbejdžana 2023. godine.

Vučić je izjavio da su pred Srbijom važne odluke jer slijedi teška jesen i još teža zima, a istakao je i da bi najbolje rješenje bio prekid rata Rusije i Ukrajine u šta, kako je rekao, ne vjeruje.

“Ova zima će za sve nas biti veoma hladna, a mislim da će sljedeća biti polarna za cijelu Evropu, jer mi se čini da niko ne želi rješenje i plašim se da svi iščekuju poraz druge strane, a ne kompromis. Ako mislite da ćete lako vojnički da pobijedite Rusiju, nama ostaje da se dobro spremimo i za hladnu i za polarnu zimu”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je trgovinska razmjena između Turske i Srbije podignuta sa jedne na 2,5 milijarde i ocijenio da je ovo zlatno doba odnosa dviju država

On je naglasio da je za Srbiju od ogromnog značaja da ima još mnogo projekata sa Turskom.

”Razgovarali smo o većoj saradnji u okviru ministarstava odbrane i o većoj vojnoj saradnji, ali i većoj saradnji namjenskih industrija”, rekao je Vučić.

Izjavio je i da je Srbija zainteresovana za kupovinu bespilotnih letjelica “bajraktar”, te da se nada da će u tome uspjeti sljedeće godine. Vučić je rekao da je Srbija spremna da plati za te letjelice ne samo desetine već i stotine miliona eura.

Erdogan je kazao da je Turska spremna da pruži podršku Srbiji i Kosovu da prevaziđu izazove i da se nada da postoji pozitivno ubrzanje rješavanja problema, koje će biti održivo na Balkanu, jer Balkan “ne može više da toleriše ovakvu vrstu problema”

Srbija i Turska potpisale su juče sedam bilatelarnih dokumenata o saradnji u raznim oblastima. Vučić je rekao da je trgovinska razmjena između Turske i Srbije podignuta sa jedne na 2,5 milijarde i ocijenio da je ovo zlatno doba odnosa dviju država.

Erdogan je izjavio da će protokol koji je potpisan o putovanjima korišćenjem samo ličnih karata između Turske i Srbije dodatno unaprijediti odnose.

“Razgovori su bili veoma plodni, dotakli smo se detaljno svih pitanja i govorili o mogućim rješenjima, razmijenili stavove. Naši odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, dalje se razvijaju”, rekao je Erdogan poslije sastanka u sklopu trodnevne posjete regionu.

On je rekao da je Turska spremna da pruži podršku Srbiji i Kosovu da prevaziđu izazove i da se nada da postoji pozitivno ubrzanje rješavanja problema, koje će biti održivo na Balkanu, jer Balkan “ne može više da toleriše ovakvu vrstu problema”.

Erdogan je prije Beograda boravio u Sarajevu, a danas će posjetiti Hrvatsku, gdje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i otvoriti Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku.

Bonus video: