U Beogradu počinje Europrajd, organizatori insistiraju na šetnji, SPC protiv

Pored Međunarodne konferencije o ljudskim pravima i velikog broja inostranih gostiju, diplomata, predstavnika stranih vlada, biće organizovan i veliki broj izložbi, aktivističkih, edukativnih, kulturnih i zabavnih događaja

13178 pregleda 22 komentar(a)
Miletić, Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC
Miletić, Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Evropska LGBTI+ manifestacija Europrajd, čiji je Beograd domaćin ove godine, danas će biti zvanično otvorena ispred Palate Srbija i trajaće do nedjelje 18. septembra, saopštili su organizatori.

Tradicionalna šetnja, na čijem održavanju organizatori insistiraju, zakazana je za subotu, 17. septembar, sa početkom u 17 časova ispred Skupštine Srbije.

Pored Međunarodne konferencije o ljudskim pravima i velikog broja inostranih gostiju, diplomata, predstavnika stranih vlada, biće organizovan i veliki broj izložbi, aktivističkih, edukativnih, kulturnih i zabavnih događaja.

U okviru Europrajda, najavljene su i dvije večeri koncerata, na kojima će u petak i subotu nastupiti domaći i evropski izvođači, poput Senide, Sare Jo, Angeline, Roia Pereza, Patrika Mejsona i mnogih drugih..

Beogradski Europrajd biće, kako su naveli organizatori, istorijski, jer je prvi koji se održava u regionu Zapadnog Balkana i u ovom dijelu Evrope.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada prvobitno su donijeli odluku o otkazivanju te manifestacije iz bezbjednosnih razloga.

Vučić je u subotu, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, na kojoj se govorilo i o Europrajdu, izjavio da će MUP 96 sati prije održavanja manifestacije Europrajd, u zakonskom roku, donijeti odluku o njegovom održavanju.

Koordinator Europrajda Goran Miletić više puta je isticao da će ta manifestacija biti održana po planu, sa svih više od 130 najavljenih dogadaja, kao i da će šetnje biti iako je policija zabrani.

"Mi smo odlučni da se šetnja desi prema planu, ne možemo imati Europrajd bez šetnje, i mi na šetnji insistiramo. Svjesni smo da policija može da je zabrani, bilo je ranije, ali sve te četiri zabrane su bile protivustavne", kazao je on.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je u nedjelju da se protive održavanju Europrajda jer, po njegovim riječima, cilj te manifestacije nije samo šetnja i provod, već da "preoblikuje naše vrijednosti, naše društvo, naš način života, a da mi to nismo tražili".

On je izjavio i da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija, ističući da oni "ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog".