Sastanak na vrhu Procesa Brdo-Brioni: Prihvaćeni zaključci, nema zajedničke deklaracije

"Samo spominjanje, doticanje uopšte tog pojma - jednaka prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini - nekima naprosto smeta", kazao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović

6262 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici samita, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Učesnici samita, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Na 11. godišnjem sastanku na vrhu Procesa Brdo-Brioni, održanom danas u Brdu kod Kranja, države učesnice Procesa prihvatile su Zaključke - umjesto Zajedničke deklaracije kao što je ranije bilo planirano - kojima se poziva, između ostalog, na ubrzani proces integracije u Evropsku uniju, te da se Bosni i Hercegovini da status kandidata do kraja 2022. godine.

"Odustali smo od deklaracije. Dobili smo zaključke, što je nekakav najniži zajednički imenitelj o kojem smo se mogli dogovoriti", izjavio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za medije sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom.

"Samo spominjanje, doticanje uopšte tog pojma - jednaka prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini - nekima naprosto smeta. Uopšte spominjanje tog pojma im smeta", pojasnio je Milanović novinarima razlog zbog kojeg je izostala Zajednička deklaracija s ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brioni, prenosi HRT.

Milanović
Milanovićfoto: BETAPHOTO/STA/Daniel Novakovic

"Sa sličnim problemima sam se suočio prije godinu dana na Samitu NATO-a u Briselu, kada sam morao danima boriti se i prijetiti blokadom zajedničkom komunikea prije nego što je u završni tekst komunikea Samita NATO-a ušao običan spomen Dejtonskog paketa, oko čega se sve vrti. Jedan broj država bio je protiv. To vam samo govori u kakvim okolnostima živimo i da se moramo boriti za temeljna prava. Ovo je sada bilateralna stvar, odnosno stvar Hrvatske, a ne Slovenije, tako da ne bih dublje išao", rekao je hrvatski predsjednik.

Milanović je, kako navodi HRT, u uvodnom obraćanju rekao je da će učiniti sve moguće da se nastave sastanci učesnika Procesa Brdo-Brioni s obzirom da slovenačkom predsjedniku Pahoru drugi mandat završava krajem ove godine.

"Biće izabran neko novi za predsjednika ili predsjednicu Slovenije i nadam se da ćemo nastaviti ovakvim istim ritmom u dosta teškim okolnostima. Jer okolnosti jesu teške u Evropi i među učesnicima inicijative. Tako da sam zadovoljan ovime što smo danas napravili", rekao je Milanović zahvalivši Pahoru, koji je zajedno s hrvatskim predsjednikom kopredsjedavajući sastanaka Procesa.

Na pitanje je li tokom sastanka otvorena i tema srbijanskih optužnica protiv hrvatskih pilota, Milanović je rekao kako sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem nije i neće razgovarati o optužnicama podignutim protiv hrvatskih pilota.

"Neću to na ovakav način rješavati. Rekao sam u javnosti što sam imao i kod toga stojim. To nije pravi pristup. I kada govorimo o zaključcima, u jednoj od ovih tačaka zaključka govorimo o ustanovljenim principima i kriterijumima. Za nas će svakako jedan od kriterijuma u razgovorima sa Srbijom biti i ta tema. Međutim, treba naglasiti da je u ovom trenutku raspoloženje javnosti u Srbiji, prema članstvu Srbije u Evropskoj uniji, izrazito negativno, da je dvije trećina Srba u Srbiji protiv članstva Srbije u Evropskoj uniji. To je brojka s kojom svaki političar mora i te kako računati. To je jedina zemlja u regiji u kojoj je raspoloženje takvo", rekao je Milanović.

Na pitanje novinara je li bilo riječi i o srbijanskom priznanju Kosova, Milanović je rekao:

"O tome nije bilo riječi jer bi to bio put bez povratka, mislim da bi sastanak prije završio nego počeo. Javno pozivam i podstičem na priznanje Kosova, onih koji to još nisu učinili, ali sada nije bila takva prilika. Međutim, u ovom trenutku nije realno da Srbija prizna Kosovo. Mislim da je to stav i predsjednika Vučića i velikog dijela srbijanske javnosti. To je stvarnost", izjavio je hrvatski predsjednik.

Bonus video: