RTS: EU odložila odluku o izuzeću Zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte

Zemlje članice treba da odluče da li Zapadni Balkan može da ima "privilegovaniju poziciju" nego same članice u pogledu uvoza ruske nafte, "imajući u vidu da je riječ o trećim zemljama koje su nam vrlo bliske"

4201 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija je odložila odluku o mogućem izuzeću Zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte i vratiće se tom pitanju prije nego što zabrana stupi na snagu 1. decembra, prenijela je Radio-televizija Srbije (RTS) izjavu neimenovanog evropskog zvaničnika u Briselu koji je uključen u pripremu sankcija Rusiji.

Prije 1. decembra moraćemo da odlučimo da li će Hrvatska moći da i dalje uvozi rusku naftu pomorskim putem i zatim je dostavlja drugima na Zapadnom Balkanu, rečeno je u Briselu.

Kako navodi RTS, evropski zvaničnik je naglasio da je sa stanovišta EU "poželjno da su zemlje kandidati usklađene sa politikom sankcija, a da će debata pokazati koliko će neusklađenost Srbije uticati na derogaciju, odnosno, odluku o izuzeću iz zabrane uvoza ruske nafte".

Izvori navode da zemlje članice treba da odluče da li Zapadni Balkan može da ima "privilegovaniju poziciju" nego same članice u pogledu uvoza ruske nafte, "imajući u vidu da je riječ o trećim zemljama koje su nam vrlo bliske".

Bonus video: