Poslanici EP izglasali ulazak Hrvatske u Šengen: "Ovo je istorijski trenutak"

Šengen zona trenutno obuhvata većinu zemalja članica EU, osim Hrvatske, Bugarske, Kipra, Irske i Rumunije. Međutim, osim Hrvatske, i Bugarska i Rumunija su trenutno u procesu pridruženja. Unjemu su i Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn, koje nisu članice EU

5329 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslanici Evropskog parlamenta na današnjem glasanju podržali su ulazak Hrvatske u Šengen.

To znači, kako javlja HRT, da ostaje još samo potvrda Vijeća Evropske unije, tačnije pristanak svih država članica EU koje su u tom zajedničkom prostoru.

Takva odluka se očekuje početkom decembra, a Hrvatska bi prvog dana 2023. godine ušla u zajedničku zonu kojom se slobodno kreće više od 400 milona ljudi, dodaje HRT.

Za ulazak Hrvatske u Šengen glasalo je 534 poslanika, protiv je bilo 53, a 25 ih uzdržano.

"Čestitam Hrvatskoj, ovo je istorijski trenutak", rekla je predsjednica EP Roberta Metsola, a prenosi HRT.

Paulo Rangel (EPP, Portugal), kako je saopšteno iz EP, rekao je da je Hrvatska do sada prošla najopsežniju evaluaciju članstva u Šengenu u poređenju sa bilo kojom državom članicom EU. Ispunila je 281 preporuku iz osam područja šengenskog zakonodavstva. Komisija i Vijeće potvrdili su spremnost Hrvatske da u potpunosti primjenjuje šengenska pravila. Evropski parlament u potpunosti se slaže sa sljedećim - ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama mora da se sprovede do kraja ove godine.

Šengen zona trenutno obuhvata većinu zemalja članica EU, osim Hrvatske, Bugarske, Kipra, Irske i Rumunije. Međutim, osim Hrvatske, i Bugarska i Rumunija su trenutno u procesu pridruženja.

U šengen zoni su i Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn, koje nisu članice EU.

Bonus video: