Uhapšen bivši direktor Kliničkog centra Sarajevo i još tri osobe

Tužilaštvo sumnjiči Gavrankapetanovića i da je u KCUS nezakonito zaposlio 260 osoba, kao i da je sa pojedinim zaposlenima zaključivao menadžerske ugovore te da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike

8766 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su danas u Sarajevu bivšeg direktora Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) Farisa Gavrankapetanovića, prenio je sarajevski portal Istraga.ba.

Osim Gavrankapetanovića, uhapšena je i njegova bivša bliska saradnica Muvedeta Čedić Butmir, bivši premijer Kantona Sarajevo (KS) Fikreta Musića (SDP), kao i bivši ministar zdravstva KS Zlatka Vukovića (SDP).

Akcija, kodnog naziva Magnet, sprovodi se po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe počinile krivična djela u vezi sa javnim nabavkama u KCSU-u, saopšteno je iz SIPA.

Uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela "udruživanje radi činjenja krivičnih djela" i "zloupotreba položaja ili ovlaštenja".

Gavrankapetanović je bio na čelu KCUS-a skoro 12 godina, do 2012. godine.

Fikret Musić je bio kantonalni premijer od 2011. do 2012. godine, a u istom periodu je Zlatko Vuković bio na čelu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ranije je sumnjičilo Gavrankapetanovića da je u periodu od 2004. do 2010. godine nesavjesnim poslovanjem oštetio KCUS za 23,5 miliona konvertibilnih maraka (12 miliona eura) jer je, između ostalog, sklapao štetne ugovore u postupcima javnih nabavki.

Tužilaštvo ga sumnjiči i da je u KCUS nezakonito zaposlio 260 osoba, kao i da je sa pojedinim zaposlenima zaključivao menadžerske ugovore te da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike.

Tužilaštvo ga tereti da je takvim postupcima ostvario i imovinsku korist.