Optužnica protiv skopskog hirurga zbog prevare kovid pacijenata tokom pandemije

Prema računici Tužilaštva, tim pacijentima koji su rekli da su prevareni klinika hirurga Žana Mitreva je naplatila oko 1,6 miliona eura za hemofiltraciju

2983 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Osnovno tužilaštvo u Skoplju objavilo je da je podiglo optužnicu protiv vlasnika privatne klinike "Žan Mitrev" hirurga Žana Mitreva i njegove bolnice, zbog prevare pacijenata tokom pandemije kovida 19.

Kako su prenijeli lokalni mediji, Tužilaštvo tvdi da je prikupilo dokaze da je poznati makedonski hirirg i vlasnik bolnice Žan Mitrev obmanuo pacijente kojima je nudio hemofiltraciju kao alternativni metod lečenja, prikrivajući ključne činjenice o toj metodi.

U toku istrage skopsko tužilaštvo je uputilo poziv pacijentima i njihovim porodicama, a javilo se njih 283 i reklo da se pridružuju progonu i da imaju osjećaj da su prevareni.

Prema računici Tužilaštva, tim pacijentima koji su rekli da su prevareni klinika hirurga Žana Mitreva je naplatila oko 1,6 miliona eura za hemofiltraciju.

Predmet optužnice je, prenosi portal „360 stepeni“, prikrivanje ključnih činjenica o hemofiltraciji, odnosno metoda je predstavljena da je alternativa za liječenje od kovida, a u stvari nije, što je Mitrev činio i u brojnim medijskim nastupima koji će biti dio dokaza.

Iz Tužilaštva pojašnjavaju da se hemofiltracija kao metoda može koristiti i u liječenju kovid pacijenata, ali da je ograničena, kod najtežih pacijenata, sa teškom kliničkom slikom.

U razgovoru sa novinarima su objasnili i da optužnica nije u pravcu činjenice da su neki pacijenti umrli od hemofiltracije i da nemar u liječenju nije predmet, već se konkretno odnosi na to da pacijentima i njihovim rođacima nije pokazana potpuna slika metode hemofiltracije i da su bili dovedeni u zabludu.

"Poziva se na dokument američke Uprave za hranu i ljekove iz aprila 2020, kojim je kompaniji Bakter izdato odobrenje za hitnu upotrebu Oksiris seta (Oxiris Set Device) kao medicinskog uređaja kojim se sprovodi hemofiltracija kod pacijenata sa potvrđenim koronavirusom, starijih od 18 godina koji se nalaze na intenzivnoj njezi sa potvrđenom ili hitnom respiratornom insuficijencijom i potrebom za prečišćavanjem krvi. Međutim, nije smio da promoviše mogućnost primjene tog metoda kod pacijenata oboljelih od kovida, istovremeno prikrivajući činjenicu da nije odobren za liječenje ove bolesti, ni od izdavača, ni kod nas, i da je odobrenje za medicinsko sredstvo izdato samo po hitnom postupku zbog pandemije, sa definisanim kriterijumima i obimom primene“, kažu iz Tužilštva.

Dodaju da je, pored potencijalne koristi, i lečenje imalo ozbiljne potencijalne rizike kojih je pacijent morao da bude svestan, pa se lek nije mogao predstaviti kao bezbedan ili efikasan u lečenju, ili prevenciji kovida 19.

Žan Mitrev je ranije u intervjuu na Telviziji Telma, rekao da se ne plaši optužnice i da ne planira da se pogađa, jer, tvrdi da nije počinio nikakvu prevaru.

Osnovno tužilaštvo u Skoplju je 12. avgusta 2022. godine otvorilo istragu protiv vlasnika privatne klinike "Žan Mitrev", hirurga Žana Mitreva, zbog sumnje da je varao kovid pacijente kako bi "pribavio protivpranu imovinski korist“.

Tada je saopšteno da je u periodu od aprila 2020. do 2022. godine, u namjeri da za pravno lice – privatnu zdravstvenu ustanovu pribavi protivpravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica, doveo u zabludu pacijente liječene od kovida 19 metodom hemofiltracije.

Istraga je otvorena na osnovu dokumetarca Istraživačke reporterske laboratorije (IRL) Makedonije, u kojem su objelodanjena svjedočenja porodica pacijenata oboljelih od kovida, na kojima je primijenjena metoda hemofiltracije (filtriranje krvi), a da nisu znali ni da su bili predmet kliničkog ispitivanja.

U dokumentarcu, koje je emitovan na prvom programu nacionalnog medijskog servisa MTV, novinari IRL su otkrili da je u bolnici "Žan Mitrev" pacijentima oboljelim od kovida za hiljade eura nuđena hemofiltracija kao jedini spas od tog virusa.

"Doktor Mitrev je hemofiltraciju reklamirao kao jedini lijek za koronavirus, a uslov za lečenje pacijenata bio je da se unapred uplati 12.000 eura za hospitalizaciju na klinici. Kliničke studije koje su rađene u bolnici nisu bile prijavljene Državnoj agenciji za lekove – MALMED“, navodi IRL.

Bonus video: