Dačić: Napad na državljane Srbije u Sarajevu posljedica stvaranja antisrpske atmosfere

Ako se u društvu - objasnio je - stvori atmosfera da je logično da dođe do napada na Srbe, to je pokazatelj da u takvom sistemu "nešto duboko nije zdravo"

4680 pregleda 8 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Shutterstock
Ivica Dačić, Foto: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocjenio je danas u Beogradu da je subotnji napad na državljane Srbije u Sarajevu "posljedica stvaranja antisrpske atmosfere i kampanje koja se kontinuirano vodi svih ovih godina u mnogim zemljama u regionu".

"Moramo da budemo odgovorni za javnu riječ koja neće podsticati sukobe, zato je važno da svi vode računa o tome da ne stvaraju antisrpsku atmosferu i da svi osude to što se dešava kako oni koji su počinioci tih zločina ne bi živeli u uvjerenju da su uradili nešto što je u skladu sa atmosferom koja se stvara u društvu - u tome je najveći problem", rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa kolegom iz Togoa Robertom Disejem.

Ako se u društvu - objasnio je - stvori atmosfera da je logično da dođe do napada na Srbe, to je pokazatelj da u takvom sistemu "nešto duboko nije zdravo".

U hotelu u sarajevskom naselju Ilidži grupa mladića u subotu je napala roditelje dječaka iz Beograda koji su učestvovali na međunarodnom fudbalskom turniru. Deset osoba je privedeno, a napad su oštro osudili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i zvaničnici Republike Srpske.

Po sarajevsim medijima, grupa mladića maskiranih fantomkama prvo je upala u hotel i s bakljama i naoružana noževima pokušala da otme zastavu FK "Zvezdara", a potom su ispred hotela dočekali i napali roditelje dječaka iz Beograda, a jednog ranili.

U drugom incidentu, grupa učesnika turnira iz Splita je uzvikivala "Ubij, ubij Srbina", te je splitskom klubu kojeg su time podržavali, zabranjeno učešće na turniru.