Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta

„Situacija u Ukrajini je početak kraja srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica, ili ljubavnik. Rusiji primjer Kosova štrči kao šiljak pred okom. Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo zbog Krima, Srbija Rusiji smeta“, rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Zagrebu posle susreta sa slovenačkom predsjednicom Natašom Pirc Musar

9500 pregleda 14 komentar(a)
Milanovć, Foto: REUTERS
Milanovć, Foto: REUTERS

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocijenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.

„Situacija u Ukrajini je početak kraja srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica, ili ljubavnik. Rusiji primjer Kosova štrči kao šiljak pred okom. Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo zbog Krima, Srbija Rusiji smeta“, rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Zagrebu posle susreta sa slovenačkom predsjednicom Natašom Pirc Musar.

Kako prenosi N1,on je ocijenio da će Srbija morati na neki način da prizna Kosovo, dok će kosovski političati morati da daju status Zajednici srpskih opština, na šta su pristali i potpisali. Milanović je dodao da ih ispunjavanje obaveza vodi dalje na Zapad.

„Da, Srbija je ostala bez Kosova, izgubila ga je u ratu. Uvjeravam strane državnike da priznaju Kosovo ako to nisu učinili“, rekao je Milanović.

On se na konferenciji za novinare osvrnuo na svoju nedavnu izjavu da je „Kosovo oteto od Srbije“ i oduševljene reakcije srpskih tabloida kojima je poručio – „Bez oduševljenja, molim“, citirajući naziv humorističke serije „Obuzdaj svoj entuzijazam“ Larija Dejvida.

„Mogao sam reći drugačije, da je Srbija ostala bez Kosova ili da je Kosovo izuzeto iz Srbije, ali valjda se svi slažemo da je Kosovo bilo dio Srbije“, dodao je hrvatski predsjednik.

Na pitanje novinara, Milanović je rekao da se zbog svoje izjave nije čuo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dodavši da se sa njim poslednji put telefonski čuo u vreme migrantske krize 2015. Milanović je rekao da je „dobro da je Vučić shvatio da mora prvo da prouči njegovu izjavu“.

„Moja poruka ekipi u Srbiji, kojoj ne želim pakostiti, je da je to odavno prestala da bude unutrašnja stvar Srbije“, istakao je Milanović.

On je takođe rekao da misli da „svoju privrženost prema kosovskim Albancima ne mora posebno da ističe“ i dodao da nije primijetio uznemirenost na Kosovu zbog njegove ranije izjave, već samo neke nedoumice.

Slovenačka predsjednica je na konferenciji za novinare rekla da države Zapadnog Balkana imaju evropsku budućnost.