Bugarska počela radove na gasovodu sa Srbijom

Gadovod dugačak 170 kilometara, koji će ići od bugarskog grada Novi Iskar do Niša u Srbiji, trebalo bi prema očekivanjima da bude operativan krajem godine, kazao je bugarski ministar energetike

4297 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bugarska je počela dugo odlaganu izgradnju gasnog interkonektora sa susjednom Strbijom koji će omogućiti protok neruskog gasa u Beograd i unaprijediti bezbjednost zaliha u jugoistočnoj Evropi.

Nakon što je Rusija prekinula snabdijevanje Evropi nakon rata u Ukrajini, evropske države traže alternativne snabdjevače i aktivno pokušavaju da unaprijede energetsku saradnju.

Gadovod dugačak 170 kilometara, koji će ići od bugarskog grada Novi Iskar do Niša u Srbiji, trebalo bi prema očekivanjima da bude operativan krajem godine, kazao je bugarski ministar energetike Rosen Hristov.

Bugarska gasovod
foto: Reuters

Bugarska, koja je razmatrala projekat od 2012. godine, planira da dionica od 62 kiliometra na njenoj teritoriji završi do kraja oktobra. Srbija, koja je počela izgradnju prošlog februara, takođe će svoju dionicu završiti do jeseni, kazali su zvaničnici.

“Ovaj projekat pruža nove prilike regionu za istinsku diverzifikaciju i bezbjednost zaliha”, kazao je bugarski predsjednik Rumen Radev na ceremoniji otvaranja, kojoj je takođe prisustvovao i srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

„Dobijamo prošireni pristup evropskim tržištima... Srbija dobija pristup novim izvorima gasa, dolazeći sa Južnog gasnog koridora i terminala za tečni prirodni gas u Egejskom moru”, kazao je on.

Trenutno, jedina gasna veza između dvije zemlje transportuje ruski gas od gasovoda Turski tok do Srbije.

Novi gasovod, koji je djelimično finansiran od pomoći Evropske unije, obezbijediće Srbiji pristup neruskim zalihama iz Južnog gasnog koridora i terminala tečnog prirodnog gasa u Grčkoj i Turskoj.

Gasovod, koji će omogućiti protok gasa u oba pravca, diverzifikovaće rute koje povezuju Bugarsku sa evropskom gasnom mrežom.

Bugarska, koja je prošlog aprila odsječena od uvoza ruskog gasa, otvorila je novi gasni interkonektor sa Grčkom koji trenutno transportuje milijardu kubnih metara azerbejdžanskog gasa godišnje. Sofija je takođe zaključila dugoročni sporazum sa Turskom za uvoz tečnog prirodnog gasa.

Bonus video: