Zaev: Radim na privlačenju Fejsbuka i Gugla u Makedoniju

"Smanjivanjem poreza mi nećemo ništa izgubiti, a oni će ovde otvoriti škole i zaposliti ljude", rekao je Zaev.
50 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2017. 11:32h

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da bi velike svjetske internet kompanije Fejsbuk (Facebook) i Gugl (Google) mogle da dođu u Makedoniju.

"Radim direktno na privlačenju Fejsbuka i Gugla da dođu ovdje sa centralama, zato što ih oporezuju sa 23 i 19 odsto u Švajcarskoj i u Dablinu. Malta im nudi 4,3 odsto, ja sam im ponudio tri odsto", rekao je Zaev u emisiji na kablovskoj Televiziji 24.

Kako je istakao, te dvije kompanije dolaze sa 30 milijardi evra dobiti, pa bi država Makedonija dobila 900 miliona eura u vidu poreza.

"Smanjivanjem poreza mi nećemo ništa izgubiti, a oni će ovdje otvoriti škole i zaposliti ljude", rekao je Zaev.

Zaev je dodao da će Vlada Makedonije raditi na zadržavanju i privlačenju stranih investitora, ali i da će makedonske kompanije imati jednak tretman kao strane.

"Nove stimulativne mjere su spremne. Podrška će se ubuduće davati na osnovu rezultata", rekao je premijer Makedonije.

Vicepremijer Makedonije za ekonomska pitanja Kočo Anđušev je prije nekoliko dana rekao da je za tri mjeseca imao sastanke sa oko 250 stranih i makedonskih kompanija i da su mnoge od njih zainteresovane da investiraju u Makedoniju.

"Ima najmanje 10 kompanija koje će po objavljivanju mjera investirati u Makedoniju. Nove mjere neće biti redukovane za strane kompanije, već će važiti i za makedonske", rekao je Anđušev.

Bonus video: