Pendarovski: Bugarski zahtjev skandalozan, to ne rade ni okupatori

S tim odgovrom Bugarskoj u potpunosti se saglasio i premijer Sjeverne Makdonije Dimitar Kovačevski i naglasio da je riječ o odluci koja je isključivo u nadležnosti Ministarstva pravde, političkih partija i parlamenta

4997 pregleda 8 komentar(a)
Stevo Pendarovski, Foto: Shutterstock
Stevo Pendarovski, Foto: Shutterstock

Predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski, ocijenio je danas kao skandalozan zahtjev Bugarske da učestvuje u procesu promjene Ustava Sjeverne Makedonije, što je uslov da njegova zemlja počne drugu fazu pregovora sa Evropskom unijom.

"Takve zahteve ne postavljaju ni okupatori zemljama, terotorijama ili državama koje okupiraju. U 21. veku neprimjereno je da tražite da se miješate u unutrašnje političke i ustavnopravne procese bilo koje države", rekao je Pendarovski novinarima.

Predsjednik Sjeverne Makedonije je istakao da je "na mjestu" odgovor Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Sofiji da je proces ustavnih izmjena unutrašnje pitanje, koje je kao obaveza povezano sa pristupnim pregovorima za članstvo u EU, i da ne postoji mogućnost da se Bugarska uključi u to.

S tim odgovrom Bugarskoj u potpunosti se saglasio i premijer Sjeverne Makdonije Dimitar Kovačevski i naglasio da je riječ o odluci koja je isključivo u nadležnosti Ministarstva pravde, političkih partija i parlamenta.

Šef bugarske diplomatije Milkov je juče rekao da bi Bugarska željela da bude uključena i konsultovana u procesu upisivanja Bugara u Ustav Sjeverne Makedonije. To je, kako je rekao Milkov u Sofiji, prineo makedonskom ministru spoljnih poslova Bujaru Osmaniju na jučerašnjem bilateralnom sastanku.

Po Ministarstvu spoljnih poslova Sjeverne Makedonije, takav zahtjev nije stigao, niti su o tome razgovarali ministri Osmani i Milkov.

Sjeverna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa EU, u kojoj se spovodi skrining koji bi trebalo da bude završen do novembra, ali je uslov za drugu međuvladinu konferenciju i otvaranje poglavlja o unošenju Bugara u Ustav.

Bonus video: