Oružane snage BiH između Istoka i Zapada

Opremanje vojske BiH značajnim kineskim materijalnim sredstvima, uključujući oružje, negativno bi uticalo na put BiH ka NATO, kažu neki stručnjaci i SAD - koje su najznačajniji partner oružanih snaga BiH

2850 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opremanje oružanih snaga BiH u značajnoj mjeri zavisi od donacija, odnosno podrške prijateljskih zemalja. Najznačajniji partneri su SAD, Turska i druge članice NATO, kao i EU.

Kao donatori se pojavljuju i azijske države, među kojima i Narodna Republika Kina.

Susret ministra odbrane BiH i ambasadora Kine

Ministar odbrane BiH Zukan Helez i njegov zamjenik za politiku i planove Slaven Galić nedavno su u službenu posjetu primili kineskog ambasadora u BiH Đija Pinga.

Ministar Helez se zahvalio za tri donacije, ukupno 32 inžinjerske mašine i vozila. On je naglasio da BiH u prioritetima svoje spoljne politike ima punopravno članstvo u EU i NATO i da BiH nastoji da usvoji „političke i vojne standarde NATO i EU". Konstatovao je i da veliki deo pomoći razvoju OS BiH dolazi upravo od zemalja NATO i EU, ali da su „jači privredni i vojni kontakti i projekti važni za obje zemlje".

Ambasador Ping je istakao da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH te izražava zahvalnost što BiH „nikad nije prodavala naoružanje Tajvanu, kojeg Kina smatra svojom suverenom teritorijom". Takođe se zanimao šta bi od materijalno-tehničkih sredstava (MTS) još bilo korisno za OS BiH.

Duško Vejnović: „Poklonu se u zube ne gleda"

Govoreći o efektima mogućih značajnijih kineskih donacija u MTS-u, eventualno i oružju za OS BiH, profesor na banjalučkom Fakultetu bezbjednosnih nauka Duško Vejnović ističe da se „poklonu ne gleda u zube" i da ne vidi nikakav problem u kineskim donacijama „ako o tome postoji dogovor na najvišem nivou u BiH".

„Ne bih se upuštao u ocjene eventualnih političkih uslova u vezi sa doniranjem materijalno-tehničkih sredstava, pogotovo naoružanja i vojne opreme, ali mislim da takve aktivnosti ne bi bile prepreka na putu BiH ka evroatlantskim integracijama i NATO. Uostalom, o tom putu bi se trebali dogovoriti konstitutivni narodi u BiH, entiteti i Distrikt Brčko. Vidimo da su sve zemlje okruženja, osim Srbije, u sastavu NATO, i da zvaničnici RS žele da prate Srbiju koja je za neutralnost", kaže Vejnović.

Nedžad Ahatović: „Kineska oprema nije rješenje ako hoćemo u NATO"

Vojno-politički analitičar iz Sarajeva Nedžad Ahatović smatra da kineska oprema „nije rješenje za BiH ako ova država ide u NATO".

„Smanjivanje zavisnosti od spoljnih dobavljača vojne opreme treba biti imperativ za BiH, koja bi sama trebala proizvoditi što je moguće više opreme, MTS-a i oružja za svoje OS. Naš glavni strateški partner trebaju biti SAD, ne samo zbog donirane opreme za OSBiH, nego i zbog zajedničkog interesa da se BiH i region uključe u NATO. Vojna neutralnost ne dolazi u obzir u postojećem okruženju, a svi politički subjekti koji usporavaju uključenje BiH u NATO direktno rade za interes Kremlja, a protiv države BiH", kaže Ahatović za DW.

Profesor Vejnović vjeruje da su svi koji investiraju u BiH, njenu sigurnost i stabilnost „dobrodošli".

„BiH treba opremati kao modernu, pravnu državu u svim segmentima. To podrazumijeva i opremanje OSBiH, policija na svim nivoima, Obavještajno sigurnosne agencije i državne Agencije za istrage i zaštitu i to najmodernijim tehnologijama", kaže Vejnović.

Američka ambasada: „OSBiH nemaju boljeg partnera od SAD"

Američka ambasada u BiH odgovorila je na upit DW da li bi masovnije kineske donacije MTS-a, eventualno i oružja za OSBiH mogle uticati na put BiH u NATO:

„Odluka o partnerstvu sa Narodnom Republikom Kinom i opremanju OS BiH značajnim materijalnim sredstvima i opremom, uključujući i oružje, negativno bi uticala na interoperabilnost i partnerstvo BiH sa NATO, te njene izglede za euroatlantske integracije".

„OSBiH nemaju boljeg partnera od Sjedinjenih Država, a mi nastavljamo pružati obuku i opremu za OSBiH koje su im potrebne za produbljivanje saradnje i partnerstva sa NATO-om", naglašava Ambasada SAD.

Ambasada podsjeća da je nedavna pomoć SAD uključivala nabavku četiri helikoptera Huey II, 86 Humvee vozila i opremanje Bataljonske grupe lake pješadije, u ukupnom iznosu od preko 60 miliona dolara.

Predstojeća pomoć u višemilionskom iznosu će biti usmjerena ka dodatnom poboljšanju borbene gotovosti Bataljonske grupe lake pješadije OSBiH, vazduhoplovnih sposobnosti OSBiH, te kibernetičkoj sigurnosti OS i Ministarstva odbrane.

„Pored toga, SAD troše više od milion dolara godišnje na profesionalno vojno usavršavanje pripadnika OS BiH", navodi Ambasada SAD.

Susret ministra odbrane BiH i ambasadora SAD

To je potvrdio i ministar odbrane BiH Zukan Helez tokom susreta sa američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem u četvrtak (6. aprila). On je zahvalio ambasadoru za „američki paket pomoći od 23 miliona dolara za daljnje jačanje helikopterskih kapaciteta OSBiH".

Ambasador Marfi je zaključio kako Ministarstvo i OSBiH „u svakom trenutku mogu računati na pomoć američke strane i da trajna podrška neće izostati".

Vejnović: "Istok i Zapad se moraju približiti"

Banjalučki profesor Duško Vejnović kaže da je prirodno da su SAD „oprezne" prema kineskom, ali i ruskom angažmanu bilo gdje u svijetu, pa i u regionu zapadnog Balkana.

„Kineske, u perspektivi i moguće ruske investicije u državama regije, posebno donacije za njihove oružane snage, predstavljale bi vid čvršćeg jačanja međusobnih odnosa i povezivanja. Zato je razumljiv oprez SAD. Međutim, Istok i Zapad se moraju približiti i, prije svega, okončati sukob u Ukrajini. Taj sukob, prema nekim teoretičarima, predstavlja kraj Drugog ili početak Trećeg svjetskog rata. Velike sile se moraju dogovoriti i graditi mostove, a ne rušiti ih, što često čine na štetu malih država", kaže Vejnović.

Bonus video: