Beograd: Pucnjava u školi, ubijeno osmoro učenika i radnik obezbjeđenja

Uhapšen je učenik (14) koji se sumnjiči za napad, kao i njegov otac

196692 pregleda 181 reakcija 125 komentar(a)
Hapšenje maloljetnika u Beogradu, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Hapšenje maloljetnika u Beogradu, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Ažurirano: 03.05.2023. 14:50h

Osmoro učenika i radnik obezbjeđenja stradali su u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, saopšteno je iz srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Uhapšen je učenik te škole K. K. (14), koji se sumnjiči za napad, kao i njegov otac.

Teško je povrijeđeno šestoro učenika i jedna nastavnica. Povrijeđeni su zbrinuti u Urgentnom centru i Klinici u Tiršovoj.

"Učenik ove škole K. K. (2009) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu. Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije", navedeno je u saopštenju srpskog MUP-a.

Ministar srpske policije Bratilav Gašić rekao je da je uhapšen otac osumnjičenog napadača. Tvrdio je da je oružje držao zaključanim i da je za to imao odgovarajuće legalne dozvole, rekao je Gašić.

Dio medija ranije je objavio da je i ranjena nastavnica podlegla povredama, ali drugi mediji tu informaciju nisu potvrdili.

Navodi se da je dječak upao na čas istorije i počeo da puca na učenike iz očevog pištolja.

Osumnjičeni učenik je nakon pucnjave pobjegao s lica mjesta, ali ga je policija ubrzo uhapsila.

Direktor Klinike u Tiršovoj Siniša Dučić kazao je za RTS da je troje djece iz škole prebačeno u tu ustanovu.

"Upucana su dva trinaestogodišnja dječaka i jedna djevojčica. Oba dječaka su neuro-vaskularno stabilna. Radi se o prostrelnim ranama donjih ekstremiteta. Na praćenju su i primaju terapiju", kaže Dučić.

Ističe da se kod djevojčice radi o povredi glave i da se nalazi u operacionoj sali.

U Vladi Srbije u 13.15 održaće se vanredna konferencija za novinare. Na konferenciji će se obratiti ministar prosvjete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić i predstavnik MUP-a Srbije.

"Prvo je pucao u nastavnicu, pa nastavio dalje"

Ranjeni čuvar je ubrzo nakon pucnjave preminuo.

Jedan od roditelja je za N1 ispričao da je njegova kćerka istrčala iz učionice tokom pucnjave i da je napadač njen školski drug.

"Moja ćerka je bila upravo u tom razredu, ona je bila u učionici gdje je taj dečko ispalio prvo pucnje u nastavnicu, a onda je krenuo da puca po djeci koja su bila ispod stolova, i moje dijete je istrčalo napolje."

"Krenuo je nasumično da puca, u ruci je držao dva šaržera, prvo je pucao u nastavnicu istorije, a onda je nastavio dalje. Ubio je dva naša druga, ja sam legla preko njih kako bi pomsilio da sam mrtva. Izašao je iz učionice, čuli su se pucnji i dalje...", prenose mediji izjavu jedne od djevojčica koja je preživjela pucnjavu.

Sa mjesta pucnjave
Sa mjesta pucnjavefoto: Nikola Tomić/Telegraf.rs

MUP: Pucao iz očevog pištolja

Iz MUP-a Srbije su ranije jutros saopštili da im je prijavljeno da je do pucnjave došlo jutros u 8.40 časova.

pucnjava u Beogradu
foto: Nikola Tomić/Telegraf.rs

"Policija je uputila sve raspoložive patrole, odmah izašla na teren i uhapsila osumnjičenog maloljetnika, učenika sedmog razreda, koji je, kako se sumnja, iz očevog pištolja ispalio više hitaca u pravcu učenika i obezbjeđenja ove škole", rekli su iz policije.

Sindikat: Od sjutra obustava rada u školama u Srbiji

Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvjetnih radnika Srbije (NSPRS) je odlučio da od sjutra obustavi rad u svim školama u Srbiji.

Odluka je donijeta na osnovu Zakona o bezbjednosti i zdravlju na radu, jer zaposlenima u prosvjeti prijeti neposredna opasnost po život i zdravlje, piše u saopštenju, kako prenosi agencija Beta.

NSPRS izražava saučešće porodicama nastradalih, a povrijeđenima želi brz i uspješan oporavak.

NSPRS zahtijeva hitno smjenjivanje ministra prosvjete Branka Ružića, "zbog odgovornosti za današnju tragediju u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu, u kojoj je više lica ubijeno".

Iz NSPRS ukazuju da su više puta zahtijevali od Ministarstva prosvjete da "umjesto šminkanja postojećih propisa, preduzme opsežne mjere kako bi se podigla bezbjednost u školama, što su ministar i Ministarstvo ignorisali".

Prije samo desetak dana, konkretne predloge i jasan stav o problemu bezbjednosti u školama, ministru Ružiću ponovio je predsjednik sindikata Dušan Kokot, na javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Palati Srbija, piše u saopštenju.

NSPRS navodi da se u prosvjeti u Srbiji "godinama štedi na kvalitetu: mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog stručnog osoblja, direktori se postavljaju po političkoj pogodnosti, a ne po kvalitetu, nastavnom osoblju su propisima vezane ruke, a niskim primanjima suzbijena motivacija za pedagoški rad sa djecom. Posljedice su katastrofale, a danas su postale očigledne i najširoj javnosti".

Bonus video: