Tragedija je epilog nasilja u medijima i društvu

Stravičan zločin u kojem je trinaestogodišnjak ubio osmoro djece i radnika obezbjeđenja u osnovnoj školi u Beogradu je “krajnje upozorenje da smo kao društvo prešli kritičnu tačku narastajućeg nasilja”, ocijenio je zaštitnik građana Zoran Pašalić. Sindikat obrazovanja Srbije saopštio da je to epilog mnogih neriješenih problema i da je škola nebezbjedna sredina

53179 pregleda 260 reakcija 33 komentar(a)
Juče ispred škole “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, Foto: Rojters
Juče ispred škole “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, Foto: Rojters

Trinaestogodišnji K. K. ubio je juče ujutro osam učenika i radnika obezbjeđenja Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u centru Beograda i ranio šestoro učenika i nastavnicu.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić izjavio je da je dječak, učenik sedmog razreda, planirao taj zločin mjesec dana i da je imao spisak djece koju je planirao da ubije.

”Napravio je plan ulaza i izlaza u školu i odredio, kako je naveo, prioritetne mete. Skica izgleda kao iz video-igrice, što ukazuje da je detaljno planirao kako da uđe i u koja odjeljenja”, rekao je Milić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Milić je rekao da dječak nije policiji saopštio šta je motiv njegovog zločina, ali da je svjesno izabrao 3. maj za datum izvršenja i učionicu za istoriju, jer se nalazi blizu ulaza u školu na Vračaru i jer je prvi čas imalo njegovo odjeljenje.

U pucnjavi je ranjeno šestoro učenika i nastavnica
U pucnjavi je ranjeno šestoro učenika i nastavnicafoto: Reuters

Načelnik je rekao da je K. K. imao dva pištolja čiji je vlasnik njegov otac, kao i četiri molotovljeva koktela, i da je odmah po ulasku u školu ubio čuvara, dežurnu učenicu i dvije učenice koje su se tu zatekle. Nakon toga je promijenio okvire i otišao u kabinet istorije, gdje je pucao na nastavnicu i drugu djecu. Poslije toga je napustio školu i iz dvorišta pozvao dežurnu službu policije kojoj je saopštio šta je uradio. Policija je saopštila da je dječak uhapšen i da je u toku istraga o motivima napada.

K. K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života. Ocu dječaka je određeno zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo - teška djela protiv opšte sigurnosti. Uhapšena je i njegova majka

Nastavnica istorije i šest učenika je hospitalizovano, a neki imaju povrede opasne po život.

Učenica Evgenija (14), koja poznaje počionioca, izjavila je da je u pitanju “tih i fin” dječak koji je imao dobre ocjene. “Nisam mnogo znala o njemu, nije bio otvoren sa svima, ali ne bih očekivala da se to desi”, izjavila je za Rojters.

”Čula sam zvukove i mislila sam da dječaci bacaju petarde, ali sam onda čula to još bliže i vidjela čuvara kako pada na pod”, ispričala je djevojčica i dodala da je potom pobjegla.

Ministar prosvete Branko Ružić je rekao da je prsten obezbjeđenja koji je predviđen za škole postojao i juče ujutro te da je funkcionisao i video-nadzor i pripadnik obezbjeđenja koji je izgubio život, kao i školska policajka koja se nalazila u obilasku. On je dodao da je hitno pozvan tim psihologa za pomoć djeci, zaposlenima i roditeljima koje čeka, kako je naveo, traumatičan period.

Serbia
foto: Reuters

Ministar policije Bratislav Gašić izjavio je da je uhapšen otac dječaka i da je za oba pištolja postojala dozvola, prenijela je Beta.

”Otac je rekao da su pištolji bili u sefu sa šifrom zaključani, ali je dječak očito znao kako ona glasi”, rekao je Gašić na konferenciji za novinare u zgradi Vlade. On je naveo da je dječak vježbao je da puca iz pištolja i odlazio sa svojim ocem u streljanu. Ministar je naveo i da su na mjestu zločina pronađena tri šaržera sa po 15 metaka.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da K. K. nije krivično odgovoran. Prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično pravnoj zaštiti maloljetnih lica, K. K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, ocu dječaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti. Prethodno su na licu mjesta uviđaj obavili dežurni zamjenici javnog tužioca Odjeljenja za opšti kriminal i Odjeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K. K. uzme izjava i da se obavi ljekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mjere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će trinaestogodišnjak biti smješten na Klinici za neuropsihijatriju

Takođe je, kako je navedeno iz Višeg javnog tužilaštva, naloženo da se od K. K. uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih psihoaktivnih supstanci.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je jučerašnji dan jedan od najtežih u savremenoj istoriji Srbije.

“Srbija je ujedinjena u tuzi, ona je tolika da je ne pamtimo veću. Ali kada smo u tuzi ujedinjeni, moramo da tražimo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakog od nas, da tražimo rješenja”, poručio je Vučić.

On je kazao da će K.K. biti smješten u posebnom dijelu Klinike za neuropsihijatriju te da je uhapšena i majka dječaka.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je jučerašnja tragedija “krajnje upozorenje da smo kao društvo prešli kritičnu tačku narastajućeg nasilja”, objavila je Beta. Pašalić je u pisanoj izjavi rekao da smo “za samo generaciju-dvije stigli do pojave koja je bila nezamisliva prije tri ili četiri decenije”.

”Pozivam cijelo društvo, od roditelja preko prosvjetnih radnika do predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, ali i djecu, da mnogo više pažnje posvetimo prevenciji, edukaciji, ali i sadržajima koja naša djeca svakodnevno upijaju sa društvenih mreža i medija”, istakao je zaštitnik građana.

Belgrade
foto: Reuters

Sindikat obrazovanja Srbije saopštio je da je tragedija u osnovnoj školi epilog mnogih neriješenih problema na koje je sindikat ukazivao i da je škola nebezbjedna sredina. Od svih državnih organa zatražili su da odgovorno, dugoročno i sistemski stvaraju uslove za normalan i bezbjedan život djece i zaposlenih i svakodnevnu borbu protiv svih oblika nasilja, a posebno u obrazovnom sistemu.

Sindikat je saopštio da je godinama upozoravano na porast svih oblika nasilja u školama.

”U poremećenom sistemu vrijednosti u društvu, gdje su svi oblici nasilja svakodnevno prisutni u medijima, na internetu, televiziji i dostupni najmlađima, gdje se postupno uništava porodica kao osnovna ćelija društva, smatramo da je ovo epilog mnogih neriješenih problema na koje smo kao sindikat ukazivali i da je škola nebezbjedna sredina”, navedeno je u saopštenju.

Ministar prosvjete Ružić izjavio je, odgovarajući na pitanje novinara da li je K. K. ranije prijavljivao vršnjačko nasilje, da o tome postoji trag, ali da nasilja nije bilo u osnovnoj školi.

”Što se tiče vršnjačkog nasilja koje je izvršeno nad vinovnikom događaja, sistem ni tada nije zakazao, postoje nalazi iz klinike u Tiršovoj, riječ je o rasjekotini na usni do koje je došlo u školi glume, privatnoj, i po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje”, rekao je Ružić.

Sedamnaestogodišnji Luka, učenik srednje škole koja se nalazi pored “Vladislava Ribnikara”, rekao je da je u pitanju tragedija koja se odavno pripremala.

”Ovo je greška koju cjelokupno srpsko društvo pravi duže od decenije... ova popularizacija nasilja kroz javnost i medije, kroz umjetnost, kroz sve”, rekao je za Rojters.

Belgrade
foto: Reuters

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin saopštio je juče popodne da je situacija bolja kada je u pitanju trenutno zdravstveno stanje povrijeđenih, prenio je N1.

”Od četvoro operisanih, kod troje je završena operacija i oni su u jedinici intenzivnog liječenja. Dva učenika su potpuno probuđena, ekstubirana, a nastavnica se polako budi. U ovom momentu su potpuno stabilni”, kazao je Ašanin.

”Što se tiče četvrtog pacijenta, on je pri prijemu bio dosta lošeg opšteg stanja, radilo se o kompleksnim povredama, prostrelnim povredama grudnog koša, vrata i kičme, sprovodi se dodatna dijagnostika. Nadam se i tu povoljnom ishodu”, rekao je Ašanin.

Vlada Srbije donijela je odluku o trodnevnoj žalosti na teritoriji Srbije počev od petka 5. maja do nedjelje 7. maja.

Vučić: Pomjeriti granicu za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina

Vučić je juče vladi Srbije predložio uvođenje konkretnih mjera kako bi se spriječila "neka nova nacionalna tragedija". Glavni predlog je pomjeranje starosne granice za krivično pravnu odgovornost sa 14 na 12 godina.

"Zbog toga što danas zrelost nastupa ranije, kao i fizička snaga, moguće je da i mlađa djeca počine krivična djela, moj predlog je da se razmotri mogućnost snižavanja starosne granice za krivično-pravnu odgovornost maloljetnih sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda", rekao je Vučić novinarima u Predsjedništvu.

On je naveo da danas u Srbiji postoji 766.665 registrovanih komada oružja i predložio vladi, osim kada je riječ o lovačkom naoružanju, uvođenje moratorijuma za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja u sljedeće dvije godine, kao i da izvrši reviziju svih do sada izdatih dozvola.

Vučić je predložio i kontrolu toga da li su ispunjeni zakonski uslovi za zakonski smještaj oružja kod lica koja imaju dozvolu, kao i da li je spriječen pristup maloljetnicima i drugim neovlašćenim licima.

Zatražio je i propisivanje krivično pravne odgovornosti za lica koja omoguće maloljetnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posjed vatrenog oružja i koja ih obučavaju za rukovanje tim oružjem.

Bonus video: