Vučić: Masovno ubistvo kod Mladenovca teroristički akt, monstrumi neće pobjeći nigdje i neće izaći nikad

"Pravde će biti. Ni onaj mali monstrum, ni ovaj malo veći monstrum, po godinama samo. Biće da se miješam u pravosuđe... Ne, nego ćete da ubijate djecu, a da se šetate za dva dana", kazao je Vučić

31928 pregleda 340 reakcija 19 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Ažurirano: 05.05.2023. 12:17h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je noćašnji napad, kada je 21-godišnji muškarac vatrenim oružjem ubio osam osoba i povredio 14 kod Mladenovca, bio teroristički napad.

Policija je danas uhapsila osumnjičenog za napad u kojem je u okolini Mladenovca kod Beograda ubijeno najmanje osam ljudi.

U pucnjavi je, dodaje se, ranjeno 14 osoba.

Pucnjava se dogodila 4. maja kasno uveče u selima Dubona, Malo Orašje i Šepšin kod Mladenovca.

"Noćašnji napad je bio teroristički napad, akt u kome su naše Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) imale zadatak da uhapse ili neutrališu teroristu", rekao je Vučić novinarima u Predsjedništvu.

Vučić je nakon drugog masovnog ubistva u Srbiji, koje se dogodilo dva dana nakon što je 13-godišnji učenik OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ubio osam učenika i jednog radnika obezbeđenja, naveo da je "zlikovac" iz Mladenovca uhapšen, a da "ti monstrumi neće pobjeći nigde i neće izaći nikad".

"Pravde će biti. Ni onaj mali monstrum, ni ovaj malo veći monstrum, po godinama samo. Biće da se miješam u pravosuđe... Ne, nego ćete da ubijate djecu, a da se šetate za dva dana", kazao je Vučić.

"Ujedinjeni smo u bolu i tuzi", poručio je predsjednik Srbije.

Zahvalio se svim jedinicama koje su tokom noći gonili ubicu, kao i taksisti iz Kragujevca koji je "pokazao da je častan čovjek, za razliku od nekih koji su znali gdje se ubica nalazi, a nisu prijavili".

"Inače bi bio priveden pravdi ranije. I oni će naravno biti pozvani na odgovornost", rekao je Vučić.

On je naveo da će tokom dana biti još privođenja u vezi sa tim slučajem, kao i da će privedeni biti svi oni koji su na crnom tržištu davali nelegalno oružje "monstrumu iz Mladenovca".

Naveo je da je u Srbiji u četvrtak bilo 25 intervencija zbog neodgovornog ponašanja omladine, koja je imitirala "monstruma ubicu", 13-godišnjeg dječaka koji je ubio osam vršnjaka i pripadnika obezbjeđenja, kao i još 20 lažnih prijava.

"Naši policajci i službe ne mogu da stignu da pohapse sve, a za svakog moramo da odgovaramo", rekao je on i dodao da je danas donijeta odluka da se podigne nivo obavještajne i kontraobavještajne zaštite Srbije.

Ocijenio je da je važno da se spriječi širenje panike i laži i naveo da je jutros lažno prijavljeno da se čovjek s automatskom puškom šeta u beogradskom naselju Zvezdara.

"Mi smo poslali ne znam koliko jedinica sa nalogom da ga likvidiraju odmah, u skladu sa zakonima naravno, da mu kažu da spusti oružje, a ne smije da se dozvoli izazivanje opšte opasnosti da ubije nekoga. Prijava je bila lažna", rekao je Vučić i apelovao na medije da ne objavljuju laži i neprovjerene vijesti.

Predsjednik Srbije je rekao da bi možda imao nešto da kaže da je pobornik teorije zavjere. Ali je dodao da nije i da će umesto toga saopštiti mjere koje će biti preduzete.

Predložio sam Vladi da vrati smrtnu kaznu, Brnabić odbila

Vučić je izjavio da je poslije dva masovna ubistva u Beogradu i u Mladenovcu, u kojima je 17 osoba stradalo a više od 20 ranjeno, predložio Vladi Srbije da vrati smrtnu kaznu, ali da je premijerka Ana Brnabić to odbila uz, kako je rekao, pozivanje na "neke pametne konvencije".

Govoreći o novim mjerama poslije dva masovna ubistva u Beogradu i u Mladenovcu, u kojima je 17 osoba stradalo a više od 20 ranjeno, Vučić je najavio da će u narednih šest mjeseci biti zaposleno 1.200 policajaca koji će potom biti raspoređeni po školama kao i da će u svakoj od 331 škole u Beogradu biti raspoređen po jedan policajac.

"S tim ćemo krenuti odmah, a prebacićemo 1.000 policajaca da više vremena provode u školama, da postoji policajac gotovo uvijek u školi. Biće 331 policajac, ima da sjedi u svakoj od 331 škole u Beogradu. Time ćemo ne samo podići sigurnost za 99 odsto već ćemo za 80 odsto smanjiti vršnjačko nasilje u školi, što je velika stvar. To je za sigurnost roditelja", kazao je Vučić u vanrednom obraćanju.

On je kazao da je Vladi Srbije predložio vraćanje smrtne kazne ali da je premijerka to odbila uz obrazloženje da bi Srbija time bila jedina evropska zemlja uz Bjelorusiju u kojoj postoji najoštrija kazna.

"Nekad sam i ja bio protiv smrtne kazne, sad se gorko kajem što sam imao takav politički stav", kazao je predsednik.

Predstavljajući nove mere, Vučić je kazao da je Ministarstvu unutrašnjih poslova naloženo da "hitno, bez procedura" pripremi izmjene i dopune zakona o oružju i municiji kojima bi se pooštrili uslovi za držanje oružja.

"Svi koji imaju oružje a to je oko 400.000 lica, proći će reviziju. Neće ostati više od 30-40.000 komada, izvršićemo potpuno razoružavanje Srbije. Kazne će biti gotovo udvostručene", rekao je Vučić.

Najavio je da će za vlasnike oružja koje bude preostalo, uključujući i lovce, biti predviđene šestomjesečne i jednogodišnje provjere, od ljekarskih, psihijatrijskih i psiholoških pregleda do obaveznog testa na psihoaktivne supstance.

"Što manje cevi bude bilo, biće manje opasnosti za našu djecu i naše građane", ocijenio je Vučić i najavio "strašne" posljedice za one koji nelegalno drže oružje a sami ga ne predaju policiji.

Najavio pojačano prisustvo predstavnika organa reda na ulicama

Vučić je najavio da će se u naredne dvije nedjelje povećati prisustvo organa reda na ulicama većih gradova ali i odbacio tvrdnje da je za rješavanje trenutne bezbjednosne situacije potrebno proglasiti vanredno stanje.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da vanredno stanje nije potrebno jer država ima pravo da djeluje u svakoj situaciji u kojoj se pojavi neki terorista koji ugrožava bezbjednost građana.

On je, međutim, rekao da će građani na ulicama viđati više pripadnika organa reda u naredne dvije nedjelje jer su američka istraživanja pokazala da je to period koji je naročito rizičan i u kojem je moguće da se ponove neki veliki incidenti.

"Poslije toga se vraćamo normalnom životu, ne zaboravljajući strašne žrtve koje smo podnijeli", rekao je on.

Bonus video: