EUROPOL tvrdi da je razotkrio kokainski kartel u BiH, među uhapšenima načelnik jedne od sarajevskih opština

U policijskog akciji "Start" 9. maja, kako su objavile vlasti, uhapšen je načelnik sarajevske Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, a pretresi su izvršeni u 30 stambenih objekata i deset kompanija

14633 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska policija (EUROPOL) objavila je da je na području Sarajeva razotkriven narko kartel u policijskoj akciji provedenoj 9. maja. Taj dan je, prema navodima tužilaštva, u opsežnoj akciji "Start" uhapšeno sedam ljudi, među kojim i načelnik jedne od sarajevskih opština.

EUROPOL je 15. maja saopštio kako je u višemjesečnoj istrazi nekoliko policijskih agencija na području Sarajeva otkriveno da je "kokain koji se šalje iz Južne Amerike u Evropu brodovima i privatnim avionima, obično skriven u uglju ili konzervama tune".

Saopštenje je emitovano šest dana nakon opsežne akcije sprovedene na području glavnog grada Bosne i Hercegovine (BiH), tokom koje je uhapšeno sedam osoba, dok je za dvije raspisana međunarodna potjernica.

EUROPOL dodaje kako je "na meti policijske akcije bila i politička ličnost osumnjičena za korupciju, koja je bila u vrhu jedne od opština u Kantonu Sarajevo". Ime osobe na koju se misli nije navedeno.

U policijskog akciji "Start" 9. maja, kako su objavile vlasti, uhapšen je načelnik sarajevske Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, a pretresi su izvršeni u 30 stambenih objekata i deset kompanija.

Osobe su uhapšene zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara ili drugih oblika koristi i pranje novca.

Zaplijenjeno je pet luksuznih vozila, velike količine kriptovaluta, 247 mašina za rudarenje kriptovaluta u vrijednosti više od milion eura, gotovina u iznosu oko 100 hiljada eura, više od 150.000 eura na računima u banci, skupocjeni nakit i satovi te četiri pištolja i 300 metaka.

Doprinos EUROPOL-a u ovoj akciji su bili obavještajni podaci na osnovu informacija iz operacije SKY ECC. Oni su omogućili identifikaciju strukture, aktivnosti i međunarodnih veza kriminalne mreže.

Jednomjesečni pritvor je određen Ibrahimu Hadžibajriću, Almi Destanović, Elmedinu Karišiku, Seidu Hadžibajriću, Emini Rogo i Mehmedu Dediću.

Šta je Sky i Anom?

Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju o napretku BiH na putu prema EU u oktobru 2022. godine zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na Sky i Anom.

Anom je trebala biti "neprobojna" usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje. Zapravo su je napravili i distribuirali američki FBI i Australijska savezna policija (AFP).

Prema zvaničnim podacima FBI-ja, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Prema podacima Europola, prikupljeno je oko 27 miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci iz više od stotinu zemalja.

Dio poruka u ovim uređajima su dešifrovali FBI i Europol, te ih proslijedili lokalnim policijama.

Uređaj Sky ECC je imao više od 117.000 korisnika. Za razliku od Anoma, ovu kanadsku aplikaciju su početkom 2021. razotkrile belgijska, holandska i francuska policija.

Američke i evropske policijske agencije prikupile su oko milijardu poruka, od čega je polovina dešifrovana do aprila 2021.

Američki FBI, australijski AFP i Europol su dio dešifrovanih poruka iz Anoma i Sky ECC-a proslijedile policijskim agencijama i tužilaštvima širom svijeta.

Bonus video: