"Bugarska za Makedoniju kao Rusija za Ukrajinu"

Odnosi Sofije i Skoplja pogoršani zbog izjave premijera Sjeverne Makedonije

10549 pregleda 11 komentar(a)
Dimitar Kovačevski, Foto: Rojters
Dimitar Kovačevski, Foto: Rojters

Izjava premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog, u kojoj je odnos Bugarske prema njegovoj državi uporedio sa odnosom Rusije prema Ukrajini, dodatno je podstakla tenzije između dva balkanska susjeda, piše Euractiv.

Njihov odnos, koji je godinama bio napet, pogoršan je kada je Sofija stavila veto na pregovore Skoplja o članstvu u Evropskoj uniji, prije nego što je popustila pred pritiscima i posredovanjem EU i ukinula veto, ali je kao uslov postavila ustavne promjene u Sjevernoj Makedoniji.

Na samitu Savjeta Evrope u Rejkjaviku ove nedjelje, Kovačevski je rekao: “Govor koji Bugarska uveliko koristi prema Sjevernoj Makedoniji veoma je sličan govoru Ruske Federacije o Ukrajini”.

Ovaj komentar nije naišao na dobar prijem u Bugarskoj, a potpredsjednica Ilijana Jotova je uzela riječ nakon Kovačevskog da pokrene pitanje zaštite prava Bugara u Sjevernoj Makedoniji. Ona je rekla da se prava Bugara “sistematski krše i ne priznaju, a Bugari su izloženi uznemiravanju i ograničenjima”.

Odnosi su takođe dodatno zategnuti posljednjih mjeseci nakon što su bugarski klubovi i kulturni centri, od kojih neki imaju imena koja se smatraju provokativnim za Makedonce, bili izloženi napadima. Nekoliko bugarskih klubova u Sjevernoj Makedoniji nedavno je zatvoreno, nakon što je bugarska strana odbila da promijeni njihova imena, koja su vlasti u Skoplju smatrale uvredljivim.

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova je u četvrtak najoštrije osudilo izjavu Kovačevskog, rekavši da je “svaka analogija sa patnjom ukrajinskog naroda u trenutnom neopravdanom ratu Rusije cinična i neprihvatljiva”.

”Izjava premijera Republike Sjeverne Makedonije još jednom jasno pokazuje pravi odnos Skoplja prema glavnim vrijednostima EU i odbijanje prava na reakciju na postojeće nedostatke”, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Naglašeno je i da evropska perspektiva Sjeverne Makedonije zavisi od striktnog poštovanja sporazuma iz takozvanog “francuskog predloga”, prenio je Euractiv.

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova je najoštrije osudilo izjavu Kovačevskog, rekavši da je "svaka analogija sa patnjom ukrajinskog naroda u trenutnom neopravdanom ratu Rusije cinična i neprihvatljiva"

Posredovanje EU pod francuskim predsjedavanjem rezultiralo je dogovorom da će bugarski veto na početak pregovora Sjeverne Makedonije sa EU biti ukinut kada etnički Bugari budu uključeni u ustav zemlje.

Odnosi su nastavili da se pogoršavaju kada je delegacija bugarskih političara, uključujući poslanika Evropskog parlamenta Andreja Kovačeva, spriječena da uđe u zemlju zato što su “potencijalni narušioci javnog reda i mira”.

Bugarski predsjednik Rumen Radev je u četvrtak izjavio da rukovodstvo Sjeverne Makedonije “mora da ubijedi sopstvene građane, a ne Bugarsku, da gradi demokratsku državu”. On je dodao da vlasti Sjeverne Makedonije mogu da tvrde da grade moderno, multietničko društvo samo kada smognu snage da u ustav unesu “sunarodnike Goce Delčeva”.

Ova izjava je u Skoplju doživljena kao uvreda. Između Sofije i Skoplja vodi se istorijski spor oko Delčeva, koga Makedonci vide kao jednu od najvažnijih ličnosti svoje istorije, ali je on takođe važna ličnost za Bugarsku.

Kovačevski je uzvratio da će “sunarodnici i nasljednici Goce Delčeva uvrstiti sunarodnike i nasljednike Radeva u ustav”.

On je naveo da Sjeverna Makedonija ne pregovara sa Bugarskom već sa EU, a ustavne promjene su dio pregovaračkog okvira sa EU.

U međuvremenu, Bugarska socijalistička partija pokrenula je inicijativu u parlamentu da osudi stav Skoplja prema toj zemlji.

Bonus video: