Bugarska dobila proevropsku vladu poslije dugog zastoja

Nova Vlada, koja je u suštini sastavljena od stručnjaka na čelu sa istraživačem Nikolajem Denkovim, bez teškoća je dobila odobrenje parlamenta

2723 pregleda 1 komentar(a)
Novi premijer Nikolaj Denkov, Foto: Reuters
Novi premijer Nikolaj Denkov, Foto: Reuters

Bugarski parlament odobrio je danas novu proevropsku vladu, koja je rezultat kompromisa poslije više od dvije godine nestabilnosti i pet izbora.

Nova Vlada, koja je u suštini sastavljena od stručnjaka na čelu sa istraživačem Nikolajem Denkovim, bez teškoća je dobila odobrenje parlamenta. Za novu vladu su glasala 132 od 240 poslanika.

Denkova, koji je bio ministar obrazovanja, izabrala je liberalna reformska koalicija, i on će vladati devet mjeseci.

On će imati podršku bivše evropske komesarke Marije Gabrijel, koju je ranije imenovala konzervativna Gerb partija bivšeg premijera Bojka Borisova da pronađe rješenje krize.

Marija Gabriel (44), koja je nedavno podnijela ostavku na funkciju u Briselu, prvo će biti potpredsjednik vlade, pod vođstvom 60-godišnjeg istraživača Nikolaja Denkova, kojeg je izabrala liberalna reformska koalicija. Onda će poslije devet mjeseci ona preuzeti vođstvo vlade.

Bugarska, najsiromašnija zemlja u Evropskoj uniji održala je 2. aprila svoje pete parlamentarne izbore u dvije godine. Poslije tih izbora različite političke stranke nisu uspjele da se dogovore.

Kako su ranije ocijenili analitičari, vlada nije formirana i zbog oštre polarizacije među strankama, a nedovoljna snaga svake od njih sprječavala je formiranje stabilne vlade.

Međutim, bivši rivalski premijer Bojko Borisov iz konzervativnog Gerba i proevropski Kiril Petkov odlučili su da ostave po strani svoje razlike i formiraju koaliciju.

Bonus video: