Savjet Evrope će imenovati izvjestioca za zahtjev Kosova za prijem u tu organizaciju

Kada bude imenovan, izvjestilac će izraditi izvještaj koji bi trebalo da predstavlja stav organizacije i mapu puta ka eventualnom članstvu. Predviđeno je da ta procedura traje dvije godine, ali krajnji rok može biti produžavan „unedogled“

4248 pregleda 0 komentar(a)
Savjet Evrope (ilustracija), Foto: Shutterstock
Savjet Evrope (ilustracija), Foto: Shutterstock

Savjet Evrope će imenovati na plenarnoj sjednici sljedeće sedmice izvjestioca za zahtjev Kosova za prijem u tu organizaciju.

Prema objavljenom dnevnom redu, drugog dana sjednice, u utorak 20. juna, Odbor Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za političke odnose i demokratiju „imenovaće izvjestioca za Statutarno mišljenje o zahtjevu za članstvo koje je iskazano u pismu od 12. maja 2022. godine, a koje je poslato Generalnom sekretaru Savjeta Evrope“.

Na sličan način je na sjednici održanoj 12. maja ove godine upućen i poziv poslanicima Savjeta Evrope da se kandiduju za tu funkciju, a konačna odluka biće donijeta u utorak, prenosi N1.

Prema standardnim procedurama, kada bude imenovan izvjestilac, on će izraditi izvještaj koji bi trebalo da predstavlja stav te organizacije i mapu puta ka eventualnom članstvu. Predviđeno je da ta procedura traje dvije godine, ali krajnji rok može biti produžavan „unedogled“.

Kosovo je dostavilo zahtjev za prijem u Savjet Evrope 12. maja prošle godine, a komitet ministara ga je u aprilu ove godine proslijedio Parlamentarnoj skupštini na konsultacije, sa 33 glasa, sedam protiv i tri uzdržana. Kako su naveli, to su učinili na osnovu Briselskog i Ohridskog sporazuma.

Bonus video: