Vučić: Sve kipti, ne mogu da spavam

Predsjednik Srbije rekao da je situacija na Kosovu užasno teška i da su djeca od 12 i 13 godina spremna da poginu. Priština pojačala kontrolu na granici i traži hitno oslobađanje policajaca. EU pozvala Vučića i Kurtija na razgovor

20130 pregleda 1 komentar(a)
Vučić se juče u Beogradu sastao sa predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Foto: Beta
Vučić se juče u Beogradu sastao sa predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Foto: Beta

Kosovo je pojačalo kontrolu svoje granice sa Srbijom nakon što su srpske snage uhapsile trojicu kosovskih policajaca, rekao je juče premijer Aljbin Kurti i zatražio njihovo hitno oslobađanje.

Kosovska policija optužila je srpske snage da su 14. juna u podne otele trojicu policajaca dok su bili u patroli u mjestu Tresave/Bare, u opštini Leposavić, na graničnoj liniji Kosova. Zvanični Beograd tvrdi da se incident dogodio više od kilometar unutar teritorije centralne Srbije. Dvije strane su razmijenile optužbe za ilegalni prelazak granice.

Kurti je rekao da su trojica policajaca kidnapovani i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi taj akt kao “agresiju Srbije”, kao i da izvrši pritisak na zvanični Beograd.

“To je bila agresija na našu demokratsku državu. Osveta policiji koja se bori protiv kriminala i namjera za eskalacijom i destabilizacijom, pošto smo predložili plan u pet tačaka za deeskalaciju i normalizaciju”, rekao je Kurti nakon sjednice Savjeta za bezbjednost Kosova koja je održana juče ujutro.

Američki Stejt department je saopštio da i Kosovo i Srbija moraju preduzeti hitne korake ka smirivanju tenzija, što uključuje bezuslovno oslobađanje trojice kosovskih policajaca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao juče da je situacija na Kosovu “užasno teška, a da su djeca od 12 i 13 godina spremna da poginu jer su svi siti kosovskog premijera Aljbina Kurtija”.

“Ne mogu više fizički da izdržim. Nijednu noć ne mogu da spavam. Jer za razliku od vas znam šta se dešava svaku noć na sjeveru Kosova. Bukvalno sve vri. Djeca od 12, 13 godina su spremna da poginu, što moramo da spriječimo. Siti su Kurtija”, rekao je Vučić na konferenciji za medije poslije sastanka sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar.

On je rekao da je predstavnicima Kvinte (SAD, Italija, Francuska, Njemačka i Britanija) prenio da je Beograd spreman da ponudi sve snimke i dokaze iz kojih bi bilo jasno da su trojica kosovskih policajaca uhapšena duboko na teritoriji centralne Srbije, a ne na Kosovu. Vučić je rekao da je ponudio snimke svih aktivnosti i vojske i policije, jer nema razloga da se bilo šta krije.

“Ponudili smo i osobe koje su izvele hapšenje. Neka dovedu svoje poligrafiste i neka ih pitaju dva pitanja. Da li su učestvovali u hapšenju i da li se hapšenje dogodilo u centralnoj Srbiji ili na Kosovu. Niko to nije odbio”, rekao je Vučić.

Nataša Pirc Musar i Vučić nakon sastanka u Palati Srbija
Nataša Pirc Musar i Vučić nakon sastanka u Palati Srbijafoto: BETAPHOTO

On je dodao da srpske snage bezbjednosti nikada nisu prelazile administrativnu liniju jer imaju takvo naređenje, kao i da je to moguće provjeriti i sa Kforom.

Vučić je rekao da je predstavnicima Kvinte prenio apel da “urazume” Prištinu i one kosovske političare koji žele sukob i da im objasne da je bolje da bude mir.

“A ako ne, šta da se radi, iz ove kože da iskočimo ne možemo. Štitićemo svoj narod i čuvaćemo svoju zemlju”, rekao je Vučić.

On je kazao da se srpske vlasti ponašaju primjereno prema kosovskim policajcima i da, za razliku od Srba koje oni privedu, oni nisu “izubijani i maltretirani”.

“Nadam se da će biti dovoljno snage kod Amerikanaca i Evropljana da utiču na one koji bi da upišu rat u biografiju i da im objasne da to nije dobro. Mi ćemo težiti miru i činiti sve da ga sačuvamo”, rekao je.

Imajući u vidu da se situacija na terenu svakodnevno pogoršava, pozvao sam najviše predstavnike Beograda i Prištine na sastanak o rješavanju krize, rekao je Borel

Kosovski premijer je rekao da je Srbija ugrozila granicu Kosova i da vladu to primorava da pojača granične kontrole.

“U zavisnosti od analiza i procjena bezbjednosnih institucija, one mogu uključiti i obustave saobraćaja u slučajevima kada se procijeni da mogu predstavljati rizik. Naredne radnje biće preduzete na osnovu preporuka relevantnih institucija”, rekao je Kurti.

Na graničnom prelazu Merdare, najvećem između Kosova i Srbije, juče ujutro se napravio dugačak red nakon odluke Kosova da teretnim vozilima sa srpskim registarskim oznakama i robi iz Srbije zabrani ulazak na njegovu tetiroriju. Na administrativnim prelazima Končulj i Debce kod Preševa, ulazak na Kosovo je dozvoljen putničkim vozilima. Putnički saobraćaj se odvijao normalno i na prelazima Jarinje i Merdare, uz pojačanu kontrolu vozila i putnika, prenijela je Beta.

Juče na graničnom prelazu Jarinje
Juče na graničnom prelazu Jarinjefoto: Reuters

Nasilje na sjeveru Kosova je buknulo krajem prošlog mjeseca kada je u sukobima u četiri pretežno srpske opštine povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga NATO i 52 Srba.

Kurti je opisao kao čudno ćutanje međunarodne zajednice.

“Srbija nije promijenila svoje namjere, motive i apetite. Nije da nas iznenađuje svojim ponašanjem. Ono što je čudno je ćutanje i tolerancija međunarodnih faktora prema djelovanju Srbije, koja stalno traži izgovore za eskalaciju i destabilizaciju. Otmica trojice policajca je najjasniji dokaz za to”, rekao je Kurti.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel pozvao je lidere Srbije i Kosova na razgovore u Briselu sljedeće sedmice, povodom najnovijih tenzija između dvije strane.

"Imajući u vidu da se situacija na terenu svakodnevno pogoršava, pozvao sam najviše predstavnike Beograda i Prištine na sastanak o rješavanju krize", rekao je Borel novinarima u Briselu, tokom sastanka ministara odbrane članica NATO-a.

On je kazao da je Vučića i Kurtija pozvao na sastanak "za upravljanje kriznim situacijama".

Datum sastanka i drugi detalji sastanka biće objavljeni naknadno.

Američki Stejt department saopštio je juče da i Kosovo i Srbija moraju preduzeti hitne korake ka smirivanju tenzija, što uključuje bezuslovno oslobađanje trojice kosovskih policajaca.

„Vjerujemo da i Kosovo i Srbija moraju preduzeti hitne korake ka deeskalaciji tenzija,“ rekao je novinarima portparol Stejt deparmenta Metju Miler, a prenio Rojters.

Uhapšeni policajci na fotografiji koju je objavio MUP Srbije
Uhapšeni policajci na fotografiji koju je objavio MUP Srbijefoto: Beta

Evropska unija je u srijedu saopštila da je usaglasila kaznene mjere protiv Kurtijeve vlade, optužujući ga da nije preduzeo korake za smirivanje krize.

Kaznene mjere koje je Borel predložio državama članicama uključuju suspenziju poziva za učešće Kosova na događajima na visokom nivou, kao i bilateralne posjete iz EU i država članica. Zaprijećeno je i finansijskim posljedicama, odnosno obustavom finansiranja nekih projekata koje je Kosovo predložilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

“Protesti kao protesti”

Pitanje slovenačkog novinara o protestima u Beogradu i sjednici Skupštine Srbije izazvalo je i svojevrsnu polemiku Vučića i njegove slovenačke koleginice Pirc Musar na konferenciji za medije.

Vučić je rekao da mu je veoma drago što je taj novinar toliko zainteresovan za političke prilike u Srbiji, ali da on neće kritikovati svoje političke protivnike pred stranim medijima, prenijela je Beta.

“A protesti kao protesti. Imam ih već 11 godina. Kod nas su oni, sa izuzetkom poziva na moje ubistvo, mirni i to je važno. Za razliku od prakse u EU, gdje vi ubijete boga u demonstrantima, kao u Parizu, kod nas se to ne dešava”, rekao je Vučić.

Serbia
foto: Beta

Ovakvo izlaganje je natjeralo gošću iz Slovenije da reaguje i, kako je rekla, uloži repliku.

Ona je kazala da su demonstracije u svakoj zemlji legitiman i demokratski čin, a da zanimanje novinara za proteste i dešavanja u Srbiji, kao i izvještavanje o tome, predstavlja slobodu izražavanja.

“Demokratija je i sloboda medija i na tome takođe treba raditi”, poručila je Pirc Musar.

Vučić je rekao da je zahvalan novinaru što je postavio takvo pitanje.

“Kod nas je, naravno, sloboda medija takva da bi svakoga dana trebalo da odgovorim jesam li Hitler ili Musolini. Vama ne želim taj stepen sloboda”, prenio je N1 Vučićev odgovor.

Bonus video: