Albanija sumnjiči Mudžahedinsku organizaciju Irana za 'izazivanje rata'

U ovom kampu u Draču, albanska policija je 20. juna izvela akciju u kojoj je povrijeđeno 15 policajaca i 21 pripadnik Narodne mudžahedinske organizacije Irana

3533 pregleda 5 komentar(a)
Protesti protiv teheranske Vlade u Berlinu, Foto: Reuters
Protesti protiv teheranske Vlade u Berlinu, Foto: Reuters

Vlasti u Albaniji sumnjaju da su pripadnici Narodne mudžahedinske organizacije Irana (PMOI) počinili nekoliko krivičnih djela, uključujući "izazivanje rata" i sajber kriminal. To se navodi u odluci prvostepenog specijalnog suda protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Istragu protiv Narodne mudžahedinske organizacije Irana započela je 18. maja. Istražne radnje su započele nakon izvještaja novinskih agencija Anadolija i Iran International, u kojima se tvrdi da su Iranci sklonište u Manzi iskoristili za napad na Iran 8. maja.

U međuvremenu, šest lidera PSOI (People's Mojahedin Organization of Iran) u Albaniji je pod istragom policije u Draču nakon nereda u kampu u Albaniji u kojem žive. Albanske vlasti su 2013. – na zahtev Sjedinjenih Država – prihvatile oko 3.000 pripadnika ove organizacije.

Albanska policija je saopštila da se šestorica Iranaca (starosti od 61 do 73 godina) terete za "neposlušnost poziva policajaca na javni red", "opiranje javnom redu", "uništavanje imovine" i "ometanje izvršenja sudskih odluka“.

"Prilikom pretresa u skladu sa zakonom, policijske službe su naišle na nasilno i kontinuirano protivljenje građana koji se nalaze u kampu”, navodi se u saopštenju policije.

Albanska policija navodi da su iranski državljani "pokušali da ometaju policiju da nastavi sa pretresom i zapleni materijalne dokaze".

Navodi se i da se nastavljaju radnje oko prikupljanja pravnih dokaza koji dokumentuju nezakonite radnje koje su počinili stanovnici kampa Manza.

U ovom kampu u Draču, albanska policija je 20. juna izvela akciju u kojoj je povrijeđeno 15 policajaca i 21 pripadnik Narodne mudžahedinske organizacije Irana.

Policija je saopštila da je pretres obavljen po nalogu Specijalnog organa za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali nisu iznijeli više detalja.

Američki Stejt Department je podržao akciju Albanije uz navode da Narodnu mudžahedinsku organizaciju Irana ne vide kao održiv demokratski opozicioni pokret koji predstavlja iranski narod, te da imaju ozbiljnu zabrinutost oko te organizacije, uključujući navode o zlostavljanju njegovih članova.

U sredu je situacija u kampu u Manzi mirna. Nije bilo prisustva albanske policije, niti protesta pripadnika ove organizacije.

Kamp nadgleda privatna kompanija za obezbjeđenje, koja ne dozvoljava ulazak osobama koje nisu ovlastili čelnici Narodne mudžahedinske organizacije Irana.

Iran pripadnike ove organizacije smatra teroristima. Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom nakon što je optužila tu zemlju da stoji iza sajber napada koji se dogodio u julu 2022.

U međuvremenu, prije godinu dana, iz bezbjednosnih razloga od terorističkih prijetnji, otkazan je Svjetski samit o slobodnom Iranu, koji je trebalo da se održi 23. i 24. jula u „Ašrafu 3” u Manzi u Draču.

Bonus video: