Porfirije razgovarao sa lingvistima: "Slučaj Zakona predstavlja nasilnu primjenu tzv.džender ideologije..."

Informativna služba SPC je saopštila da je do razgovora došlo "povodom aktuelne rasprave o kontroverznom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti"

5265 pregleda 10 komentar(a)
Sa događaja, Foto: SPC
Sa događaja, Foto: SPC

Tokom razgovora patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije i grupe srpskih lingvista, danas u Beogradu, ocijenjeno je da su "neustavne i štetne" odredbe Zakonu o rodnoj ravnopravnosti.

Informativna služba SPC je saopštila da je do razgovora došlo "povodom aktuelne rasprave o kontroverznom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti".

"Svi učesnici u razgovoru su se saglasili da bi po način izražavanja i međusobnog opštenja, što znači i mišljenja i života srpskog naroda, uslijedile trajne i štetne posljedice, ukoliko bi se zaista pristupilo primjeni ovog, i po ocjenama pravnih stručnjaka, neustavnog zakona", piše u saopštenju.

Konstatovano je "da se samo u jednom dijelu radi o lingvističkom pitanju", a da je po srijedi, kako je navedeno, " zakonom nametnuti proces, kako je ovih dana i istaknuto, "transformacije" svesti pojedinca i društva u cjelini, posredstvom jezika.

"Ponovljeno je da slučaj Zakona o rodnoj ravnopravnosti predstavlja nasilnu primjenu tzv. džender ideologije i politike, a da takva praksa, sa obaveznošću primjene, ne postoji ni u jednoj državi EU", dodala je SPC.

Patrijarh Porfirije je istakao da pitanje jezika definiše indentitet naroda.

Kazao je "da svaka nasilna i nepromišljena izmjena može imati velike posljedice po pitanje samosvijesti jednog naroda kao što je srpski", na šta, kako je dodao, Crkva neprestano skreće pažnju.

Na sastanku je ukazano "da nadležni organi ne sprečavaju, nego su više nego tolerantni prema grupi nevladinih organizacija koje neposrednim prisustvom u predškolskim ustanovama i školama uporno i sistematski promovišu džender ideologiju, politiku i praksu".

U saopštenju je navedeno i da te nevaldine organuzacije time propagiraju "da i najmlađa djeca sama mogu da biraju kojeg su pola i roda".

Bonus video: