Vlada Kosova proglasila "Civilnu zaštitu" i "Brigadu sever" terorističkim organizacijama

"Nelegalne formacije "Civilna zaštita" i njene komponente, kao i "Severna brigada" predstavljaju ozbiljnu i direktnu prijetnju ustavnom poretku i bezbjednosti Kosova", rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti,

6542 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Vlada Kosova proglasila je terorističkim organizacijama "Civilnu zaštitu" i "Brigadu sever", sa obrazloženjem da njihovi pripadnici stoje iza nemira na sjeveru Kosova.

Kako je saopšteno, odluka je donijeta na osnovu procjena kosovskih bezbjednosnih institucija.

"Nelegalne formacije "Civilna zaštita" i njene komponente, kao i "Severna brigada" predstavljaju ozbiljnu i direktnu prijetnju ustavnom poretku i bezbjednosti Kosova", rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, ove dvije organizacije su sprovodile akcije sa terorističkim elementima, poput oružanih napada na pripadnike kosovske policije, Misije Evropske unije za vladavinu prava (Eulex), vojnike Kfora (vojna misija NATO).

Na sjeveru Kosova od kraja maja traju povećane tenzije zbog odluke kosovskih vlasti da preuzme opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi albanski gradonačelnici imali pristup kancelarijama.

Srbi, koji čine većinu u tim opštinama, tome su se oštro usprotivili jer su bojkotovali aprilske izbore i ne prihvataju rezultate.

"Civilna zaštita" je na sjeveru Kosova funkcionisala od 2006. do 2015/16. godine kada je na osnovu zvaničnih informacija rasformirana na osnovu dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Radnici "Civilne zaštite" su potom, kako se navodi, integrisani u kosovske institucije.

"Civilna zaštita" u Srbiji funkcioniše unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, a njena uloga je da reaguje u vanrednim situacijama, poput poplava, zemljotresa i slično.

Međutim, prema podacima Kosovskog centra za bezbjednosne studije, "Civilnu zaštitu" na Kosovu su činili pripadnici koji su prošli vojnu obuku i smatrala se vrlo opasnom po bezbjednost Kosova.

"Brigada sever" stoji iza grafita koji se od kraja prošle godine ispisuju na sjeveru Kosova. Neki od njih su: "Ne brinite! Tu smo! Čekamo!".

Na početku su se potpisivali kao "Severna brigade" ali nakon "ispravke" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je taj naziv za navijače Crvene Zvezde, počeli su da koriste naziv "Brigada sever".

Ne zna se ko stoji iza ove brigade, niti da li se radi o nekoj formalnoj organizaciji.

Bonus video: