Zaslužan za opstanak ruske ekonomije

Ruski lider ponovo imenovao Mihaila Mišustina za premijera

13276 pregleda 4 komentar(a)
Mišustin u Putin juče u Kremlju, Foto: Rojters
Mišustin u Putin juče u Kremlju, Foto: Rojters

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je ponovo imenovao Mihaila Mišustina za premijera, nakon što je njegovu nominaciju potvrdio donji dom parlamenta.

Mišustin, karijerni diplomata, govorio je da nema političkih ambicija prije nego što ga je Putin 2020. izabrao da zamijeni Dmitrija Medvedeva. Budući da nikada nije radio za bezbjednosne službe, on nije dio takozvane frakcije "siloviki" obavještajnih veterana bliskih Putinu.

Mihail Mišustin
foto: REUTERS

Mada se ne eksponira, Mišustin se smatra zaslužnim za održavanje ruske ekonomije nakon što su saveznici Kijeva uveli sankcije koje su u velikoj mjeri zakomplikovale finansiranje ruskog poslovanja i uskratile pristup tržištima za prirodne resurse Rusije.

Prije nego što je postao premijer Mišustin je deset godina bio na čelu savezne poreske službe, gdje mu se pripisuju zasluge za udvostručavanje prihoda.

U oktobru, kada se Rusija suočila sa sve većim sankcijama, Mišustin je saopštio da će Moskva pojednostaviti procedure za građane i kompanije iz 25 "prijateljskih" država - uključujući Kinu, Indiju, Brazil, Saudijsku Arabiju, Tursku, Kazahstan i Bjelorusiju kako bi investirale u Rusiji.

U opasnom trenutku za Putina u junu prošle godine, Mišustin je kazao da se Rusija mora okupiti oko predsjednika jer tadašnja pobuna plaćenika koji su se borili u Ukrajini predstavlja "izazov stabilnosti".

Ostavlja utisak samouvjerene osobe vješte u komunikaciji, a često je prikazan na televiziji kako odgovara na oštra pitanja Putina o vladinim zadacima i rokovima.

U godišnjem izvještaju parlamentu u aprilu 2024, Mišustin je kazao da se njegova vlada suočava sa "veoma komplikovanim" uslovima ali da je uspjela da prilagodi rusku ekonomiju zapadnim sankcijama i ispuni ciljeve koje je zacrtao Putin, kojeg je u tom izlaganju pomenuo 67 puta.

Mišustin bi mogao odigrati važnu ulogu u budućoj tranziciji vlasti, ocjenjuje Rojters. Prema ustavu, premijer je prvi na redu da preuzme funkciju vršioca dužnosti predsjednika do novih izbora ako lider Kremlja podnese ostavku, bude smijenjen sa funkcije ili mora privremeno napustiti dužnost iz zdravstvenih razloga.

Bonus video: