Dodik poručio da Republika Srpska neće prihvatiti odluke Šmita, najavio referendum...

Šmitove posljednje odluke predsjednik RS je nazvao "dijelom podvale, dio plana da se satanizuje RS i njen predsjednik", a djelovanje zapadnih zemalja na Kosovu, prije svih SAD i Velike Britanije, ocijenio je kao napad na vlasti u Srbiji i njenog predsjednika Aleksandra Vučića

8033 pregleda 50 reakcija 50 komentar(a)
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas ovaj bh. entitet neće prihvatiti odluke, koje je juče nametnuo Visoki predstavnika u BiH Kristijan Šmit.

"RS odbacuje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN. Narodna skupština neće moći da prihvati Šmitove odluke", rekao je Dodik novinarima na Mrakovici, gdje se danas obilježava 81 godina od Bitke na Kozari.

Najavio je da će on kao predsjednik RS potpisati ukaze o proglašenju zakona, koje je juče poništio Šmit.

"Ti zakoni će biti objavljeni u Službenom glasniku i biće primjenjivani", kazao je Dodik, navodeći da će zbog toga, vjerovatno, biti procesuiran pred Tužilaštvom BiH.

Ako se to desi, kazao je, RS će doneti odluku o zabrani djelovanja Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa), Suda i Tužilaštva BiH na prostoru RS, jer, kako je kazao, te institucije nemaju ustavni osnov.

Do kraja godine najavio je održavanje referenduma o svom statusu, navodeći da "RS neće trpiti torturu i 'zločinačko udruženje', koje čine političko Sarajevo, SAD, Velika Britanija i Kristijan Šmit".

Dodik je dalje ocijenio da NATO nema nikakvu ulogu u političkim procesima u BiH, navodeći da u slučaju eskalacije sukoba NATO može biti raspoređen na liniju međuentitetskog razgraničenja, kako bi spriječio sukobe u BiH.

Predsjednik RS dalje je kazao da bi, ako bi RS prihvatila Šmitove odluke, "pogazili bi sve, pa i sve one koji su ovdje na Kozari u Drugom svjetskom ratu poginuli za slobodu".

On je Šmitove posljednje odluke ocijenio "dijelom podvale" političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice, predvođene SAD i Velikom Britanijom i "nejakom" EU, koja je usmjerena na uništenje srpskog naroda u cjelini.

Dodao je da stranci rade sve kako bi derogirale nadležnosti RS, kako bi ona na kraju izgubila svoja dejtonska prava.

On je dalje ocijenio da je BiH "kolonija" i da RS može da primijeni odredbe Povelje UN, koja promoviše antikolinijalnu borbu protiv stranih namjesnika.

Dodik je najavio i pokretanje tužbe protiv Šmita pred njemačkim zakonodavstvom, zbog nametanja odluka u BiH.

Šmitove posljednje odluke predsjednik RS je nazvao "dijelom podvale, dio plana da se satanizuje RS i njen predsjednik", a djelovanje zapadnih zemalja na Kosovu, prije svih SAD i Velike Britanije, ocijenio je kao napad na vlasti u Srbiji i njenog predsjednika Aleksandra Vučića.

"Podli napad na vlasti u RS i Srbiji, koji su personalizovani. Radi se o sinhronizovanim napadima na Vučića i mene. Ako skinete jednog i drugog, onda ćete dobiti Kosovo, a poslije toga uništiti i RS", kazao je Dodik.

Naveo je da se međunarodna zajednica želi obračunati i sa RS i sa Srbijom, majorizacijom Srba u BiH i na Kosovu.

"Oni žele da Srbija odustane od Kosova i da se odmakne od RS. Žele razdor između Banjaluke i Beograda i u tome ne uspijevaju. Zato hoće sada prvo da se obračunju sa RS, u trenutku kada je Srbija okrenuta pitanjem Kosova", kazao je Dodik.

Osudio je pokušaj "obojenih rezolucija", koje su, kako je rekao, na djelu u RS i Srbiji.

Zaključio je da RS "ima resurse da se odbrani", da je opredijeljen za mir i stabilnost, ali da neće prihvatiti odluke i da će nastaviti političku borbu za očuvanje dejtonske pozicije RS.

Bonus video: