U Potočarima održana komemoracija povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici

Komemoraciji su prisustvovale porodice žrtava, brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine (BiH), regiona, Evrope i svijeta, koje su položile cvijeće i odale poštu srebreničkim žrtvama

1818 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Potočarima, Foto: Screenshot/Youtube
Danas u Potočarima, Foto: Screenshot/Youtube

U Memorijalnom centru u Potočarima završena je komemoracija povodom 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Komemoraciji su prisustvovale porodice žrtava, brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine (BiH), regiona, Evrope i svijeta, koje su položile cvijeće i odale poštu srebreničkim žrtvama.

Među njima su bili i članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, funkcioneri Vlade Federacije BiH, visoki predstavnik u BiiH Kristijan Šmit, premijer Crne Gore Dritan Abazović, kao i delegacija Vlade Turske.

Komemoraciji je prisustvovala i generalna direktorka za Evropu u Službi za spoljne poslove poslove EU Angelina Ajhorst, kao i predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Niko od najviših zvaničnika Republike Srpske, kao ni prethodnih godina, nije prisustvovao ovogodišnjoj komemoraciji u Potočarima.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima danas će biti sahranjeni posmrtni ostaci 30 srebreničkih žrtava, među kojima i četiri maloljetnika.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva.

Za genocid i zločine u Srebrenici, koje je u julu 1995. godine počinila Vojska Republike Srpske u tadašnjoj "zaštićenoj zoni" pod kontrolom Ujedinjenih nacija (UN), pred Haškim tribunalom i sudovima u BiH do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

U Federaciji BiH danas je Dan žalosti, ali ne i na teritoriji cijele BiH, jer su se srpski ministri u Savjetu ministara BiH suprostavili donošenju te odluke.

Bonus video: